Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za prilagodbu potrebno godinu dana

Do 2010. OIB-ovi će skupljati prašinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobni identifikacijski broj posve je zbunio građane. Ne znaju treba li ga pamtiti, nositi u novčaniku, kako i gdje ga koristiti. Donosimo vodič za uporabu OIB-a.

Besplatni telefon 0800 1811 u Ministarstvu financija ne prestaje zvoniti. Građani kojima su jučer uručeni prvi OIB-ovi puni su pitanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tresla se brda... OIB? Što je to? Slika nije dostupna Ministarstvo financija nada se da će Sabor prihvatiti identifikacijski broj

Navala je i na službenu internetsku stranicu koja razjašnjava većinu nedoumica, poput one o tajnosti novog broja. OIB nije tajan, jer se slučajnim odabirom 11 znamenki potpuno štiti privatnost. Zbog njega se, do uvođenja novih, stari dokumenti neće morati mijenjati.

Do tada svoj OIB ne morate pamtiti. U slučaju da ga netko zatraži, primjerice u banci ili nekoj drugoj instituciji, do njega možete doći putem sms-a. Oni koji nemaju mobitel službenika na šalteru mogu zamoliti da mu OIB saznaju na internetu.

No OIB Vam neće trebati do 1. siječnja 2010. kada njegova primjena počinje u platnom prometu i poreznim prijavama. Do tada se sustav umrežuje. Za prebacivanje JMBG-a na OIB institucijama će trebati najmanje godinu dana, a do tada OIB-vi mogu u ladicama skupljati prašinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene