Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik u vašem selu

Selo koje prkosi negativnim trendovima: Jedno od rijetkih slavonskih mjesta iz kojeg mladi ne odlaze

Dnevnik u vašem selu: Jedno je od rijetkih slavonskih mjesta iz kojeg mladi ne odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Dnevnik u vašem selu: Jedno je od rijetkih slavonskih mjesta iz kojeg mladi ne odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik u vašem selu: Jedno je od rijetkih slavonskih mjesta iz kojeg mladi ne odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik u vašem selu: Jedno je od rijetkih slavonskih mjesta iz kojeg mladi ne odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Jedno je od rijetkih slavonskih mjesta iz kojeg mladi ne odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik u vašem selu: Jedno je od rijetkih slavonskih mjesta iz kojeg mladi ne odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik u vašem selu: Jedno je od rijetkih slavonskih mjesta iz kojeg mladi ne odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Rubrika "Dnevnik u vašem selu" odlazi u Jakšić, selo istoimene općine nedaleko od Požege, koje prkosi negativnim trendovima. To je jedno od rijetkih slavonskih mjesta iz kojeg mladi masovno ne odlaze.

Proteklih 10 godina demografska slika u selu Jakšić je pozitivna. Novi mjesni vrtić već je postao pretijesan. ''Dječji vrtić otvoren je početkom rujna 2016. Godine. U početku su bile tri odgojno-obrazovne skupine, a u 2017. već se pokazala potreba za proširenjem vrtića, tako da smo prenamijenili sportsku dvoranu'' rekla je ravnateljica dječjeg vrtića Jakšić Ivona Pečur. U vrtiću su sada 4 skupine sa 84 djece, pa se planira njegovo proširenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Jakišću Prometna nesreća kod Požege: Četvero ozlijeđenih u sudaru dva automobila Demografski boom u Jakšiću - 5 Demografski boom 22 mlade obitelji u nepunih godinu dana doselile se u jednu slavonsku općinu: "Našao sam svoju oazu mira. Tu imamo sve na dlanu"

Općina broji 4100 stanovnika i većina radno sposobnih je zaposlena. ''Stopa nezaposlenih skoro je svedena na nulu jer nam je Požega blizu, na 8 kilometara. Kutjevo, koje ima prekrasnu tvrtku, zapošljava u dvije godine 115 mladih ljudi'', ističe Mile Barišić, zamjenik načelnika.

U kraju sa 3200 hektara oranica glavni izvor prihoda ipak je poljoprivreda. U obitelji Kuba stasa druga generacija ratara i stočara, a bave se proizvodnjom duhana, ratarstvom i stočarstvom. Uz tovni uzgoj bikova i ovce, obitelj se bavi i konjima.

Gradi se industrijska zona

Jakšić uspijeva zadržati svoje mlade. Gradi se industrijska zona, selo ima internet, ambulantu, matični ured, plin, kanalizaciju i vodu, a slično je i u drugim naseljima. ''Naš izvorni proračun je oko četiri i pol milijuna kuna, a od tih sredstava smo napravili mnogo. A iz EU fondova smo povukli do sada oko 35 milijuna kuna'', objašnjava Barišić.

Novcem EU fondova obnovljena je i škola. ''Energetska obnova je bila u suradnji sa županijom i razvojnom agencijom. Dakle, obnovljeno je svih 5 područnih škola, a ove godine smo potpisali i ugovor za matičnu školu'', kazao je ravnatelj osnovne škole Mladost Boško Obradović.

U školi se uče čak 4 strana jezika, osiguran je novi namještaj i moderno opremljeni kabinet za informatiku. Uz takva ulaganja i trendove, srce zlatne doline snažno kuca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene