Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosimo detalje

Dnevnik Nove TV u posjedu dopisa Europske središnje banke Vladi RH: 'Bez nas nećete mijenjati ništa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog izmjena zakona o HNB-u, Europska središnja banka poslala je jasnu poruku i Vladi i Saboru da se bez te institucije ne može ništa mijenjati. Dnevnik Nove TV u posjedu je dopisa koji je iz Frankfurta stigao hrvatskoj vlasti.

Podsjetimo, MOST želi izmijeniti zakon kako bi omogućili - ulazak revizije u središnju banku i kontrolu trošenja novca. Izmjene je predložilo 45 zastupnika iz vladajućih stranaka, a dobili su i potporu nekih iz oporbe. No, sad Europska središnja banka poručuje Zagrebu - 'ništa ne možete bez nas'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

Iz Europske središnje banke upozoravaju kako se Hrvatska ugovorno obvezala s Europskom unijom te da je dužna savjetovati se sa središnjom bankom oko propisa koji uključuju HNB.

Ulaskom u EU dobili smo i to da europsko zakonodavstvo ima prvenstvo pred nacionalnim, a to smo i potpisali. Sad Europska središnja banka u svom pismu navodi da je savjetovanje oko izmjena ovih propisa obavezno, te su o povredi obveze o svemu obavijestili i Europsku komisiju. Komisija pak može od Hrvatske tražiti očitovanje, pa mogu zbog svega uslijediti i novčane kazne, a one nisu male. Navode da su "... nacionalna tijela dužna savjetovati se s ESB-om o nacrtima svih propisa u području nadležnosti ESB-a..."

Čini se da su i prije nego su saborski zastupnici krenuli u izmjene Zakona o HNB-u, trebali su sve dogovarati sa središnjom bankom, no oni to nisu učinili. Nisu to napravili ni kad su krenuli s hitnom saborskom procedurom, a niti nakon što je u Saboru odlučeno da će se ići u hitan postupak.

Dok predlagatelji izmjena zakona u Saboru tvrde da te izmjene ne zadiru u monetarnu politiku, nego samo da će to donijeti transparentniji uvid u poslovanje HNB-a, iz Europske središnje banke konstatiraju kako je donošenje zakona već u naprednoj fazi te "... ESB traži da mišljenje bude zatraženo u odgovarajućoj fazi kako bi se omogućilo Hrvatskom saboru da uzme u obzir mišljenje ESB-a, prije donošenja svoje odluke o propisu..."

Dakle, traže da Sabor prije donošenja izmjena, svakako uzme u obzir i stav Europske središnje banke o svemu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene