Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči protupožarne sezone

Tek polovina flote u ispravnom stanju: "Nadam se da je prošla godina jedna opomena i škola"

Aktualno Galerija Gašenje požara, ilustracija - 5 Gašenje požara, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Gašenje požara, ilustracija - 1 Gašenje požara, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Odlikovanje vatrogasaca Odlikovanje vatrogasaca Foto: DNEVNIK.hr Gašenje požara, ilustracija - 2 Gašenje požara, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Gašenje požara, ilustracija - 3 Galerija 1/6 >>
Mjesec dana uoči početka protupožarne sezone, doznaje Dnevnik Nove TV, tek polovina flote u ispravnom je stanju. Uoči blagdana svetog Florijana predsjednik Zoran Milanović na Pantovčaku je odlikovao zaslužne vatrogasce. Devastirana flota - nije bila tema.

Predsjednik Zoran Milanović odlikovao je odabrane i zaslužne vatrogasce. Poručio im je da bi trebali biti uzor svima.

"I kada bi u Hrvatskoj sve funkcioniralo kao što funkcionira vatrogasna i još neke službe i profesije, taj trenutak bi nam bio bliže, Hrvatske kao jake i uređene države kakvu želimo", smatra Milanović. A funkcionira li baš sve u vatrogastvu kao po špagi? Pitate li glavnog čovjeka vatrogasne zajednice, je li sve spremno za još jednu protupožarnu sezonu, odgovor je - da.

"Sve one pripreme i u redovitom smislu, i one izvanredne mjere koje imamo u samoj pripremi sezone, organizacijskom smislu, teku prema planu", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

No, vatrogasni zapovjednik najjužnije županije ne krije da problema ima. Kanader u Čilipima ljeti, kaže, značio bi mnogo za taj kraj. Jer od Zadra do, primjerice, Konavala, kanaderu u idealnim uvjetima treba dva i pol sata. Ministar Mario Banožić u utorak iz Slavonije pred kamere nije htio.

Iz Ministarstva obrane kažu: koliko je letjelica trenutačno u pogonu je tajna. Iznose planove. Pet kanadera, šest air-tractora, jedan transportni helikopter i jedan pilatus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Heroji dana Vatrogasci iz Svete Nedjelje o intervenciji: "Još jedan ljudski život je spašen"

Vatrogasni zapovjednici, oni koji su na terenu već od prvog dima, nadaju se da će tako i biti. "Ja se nadam da je prošla godina jedna opomena i škola za sve, i da će svi mjerodavni koji se bave time, to jednostavno staviti. Prvog šestog to jednostavno moramo imati ispravno", istaknuo je vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Dok su lani požari bjesnili, kanaderi su čekali servis u hangarima, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Pročitajte i ovo Svi bi veće plaće, ilustracija - 2 Najavljeni prosvjedi Svi žele veće plaće: "Vlada je sa svoje strane dolila ulja na vatru jer je problem krenula rješavati parcijalno"

Dnevnik NoveTV neslužbeno doznaje od osoba koje ih servisiraju: trenutačno poletjeti u ispravnom stanju mogu tri kanadera i tri air-tractora. No, osim pomoći iz zraka, važni su ljudi. Dukić je rekao kako im je prošle godine nedostajalo ljudi.

U drniškom DVD-u, kažu, bit će sretni bude li ih deset. Upola manje nego prethodnih godina. Jer rijetki žele riskirati živote za nepunih 700 eura. I dok nam turističku sezonu spašavaju Nepalci i Filipinci, teško da oni mogu u vatru. Samo da ljeto ne bude pakleno. 

Više o stanju u vatrogastvu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene