Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što kaže struka

"Pravih piromana koji doživljavaju uzbuđenje i relaksaciju ima jako malo. U 20 godina nisam vidjela čistog piromana"

Prim. dr. sc Nadica Buzina (Foto: Dnevnik.hr)
Prim. dr. sc Nadica Buzina (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Privođenje osumnjičene žene za požar kod Šibenika (Video: Dnevnik.hr) Privođenje osumnjičene žene za požar kod Šibenika (Video: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasac gasi požar kraj Šibenika (Foto: Dnevnik.hr) Vatrogasac gasi požar kraj Šibenika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prim. dr. sc Nadica Buzina (Foto: Dnevnik.hr) Prim. dr. sc Nadica Buzina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Požar kraj Šibenika (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Okolicu Šibenika u subotu je pogodio dosad najveći požar ove godine. Požar je namjerno izazvan, a policija je danas privela 53-godišnjakinju koju se sumnjiči za njegovo podmetanje kockama za potpalu vatre.

Rekordno brza istraga i rezultat oko uzroka požara koji je bjesnio šibenskim područjem. Uhićena je 53-godišnja mještanka koju se sumnjiči da je podmetnula požar koji je nadljudskim naporima stavljen pod nadzor.

Pročitajte i ovo Požar u Berlinu Više od 160 vatrogasaca u akciji VIDEO Drama u Njemačkoj: Izbio požar u tvornici kemikalija, šire se otrovni plinovi Požar u Ščitarjevskoj ulici u Zagrebu - 3 Buktinja FOTO Dramatična večer u Zagrebu: Gorjele susjedne kuće, vatrogasci morali otvarati krovove

Posebno šokira činjenica da žena već ima piromanski dosje - prije dvije godine na tom je području potpalila sedam požara. Sudski vještak je nakon provedenog liječenja tada zaključio da je radno sposobna i kako neće ponoviti kazneno djelo paleži i dovođenja života i imovine u opasnost.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Jurišić kazao je kako na požarištu tijekom cijelog dana i noći dežura 30 vatrogasaca koji obilaze i saniraju rubna požarišta.

Kaže da je dobro što je policija već uhitila počinitelja i dodao kako se vatrogasci na terenu ne susreću s ljudima koji podmeću požare, ali postoje određena područja na kojima su često požari te imaju određene sumnje zbog kojih surađuju s drugim službama.

Što o osobama koje namjerno podmeću požare kaže medicinska struka, mogu li se postupci ovakvih ljudi unaprijed prepoznati reporteru Andriji Jarku u Dnevniku Nove TV otkrila je prim. dr. sc. Nadica Buzina iz Centra za forenzička vještačenja.

Kako se provode ta vještačenja i kako utvrditi da je netko piroman?

Vještačenje je vrlo ozbiljan posao koji sud naloži, a mi ga provodimo. Kad sud odredi da se mora provesti vještačnenje, proučavamo sudski spis, prikupljamo medicinsku dokumentaciju i s osobom nad kojom se provodi vještačenje razgovaramo u više navrata, obavljamo pretrage, obavljamo psihologijsku obradu. Cijeli taj postupak traje 10-ak dana. Običaj naše kuće je da na našem zajedničkom sastanku prezentiramo sve do čega je vještak došao. Vještak predlaže ocjene o kojima se raspravlja. Radimo to da bi naša ocjena bila što objektivnija i da ne bi nikoga u tom postupu oštetili, ipak, ocjena vještaka reflektira se na nečiju sudbinu.

Može li psihijatar odrediti daljnju mjeru liječenja nakon što istekne ta mjera, odnosno kazna koju je izrekao sud?

Ako govorimo o mjeri liječenja za neubrojive počinitelje u jednoj od forenzičlkih institucija, obično je to na šest mjeseci, odnosno zakon to tako regulira. Prije isteka tih šest mjeseci psihijatar koji liječi takvu osobu dužan je sudu obrazložiti u kakvom je stanju ta osoba. Prije isteka tih šest mjeseci psihijatar može pisati prijedlog za produženje ili za izmjenu mjere.

Koji su porivi piromana? Što je okidač?

Sa psihijatrijskog aspekta, među pravim psihijatrijskim bolesnicima nema baš piromana. Preko 20 godina se bavim ovim poslom ja čistog piromana nisam vidjela. Piromanija može biti u sklopu simptoma u sklopu težeg psihičkog poremećaja da bi osoba bila neubrojiva. Netko mora bolovati od psihoze i uz to imati piromanske sklonosti da bi bio neubrojiv. Laici vole svakoga tko tako na livadi ili polju zapali vatru nazivati piromanima, ali takvih osoba koje imaju izuzetan poriv za paljenjem vatre i pri tome doživljavaju neko posebno uzbuđenje pa kasnije relaksaciju u praksi se vrlo, vrlo rijetko viđa.

U ovom slučaju će sigurno biti još psihijatrijskih vještačenja, analiza...

Za svaki ovako ozbiljan slučaj je na sudu da odredi hoće li provoditi sudsko vještačenje.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene