Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVOSTI ZA DJECU I RODITELJE

Devet godina škole veliki je plan Ministarstva obrazovanja, ali: Ima li Hrvatska potrebne uvjete?

Aktualno Galerija Učenici - 1 Učenici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Učenici - 2 Učenici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Učenik - 1 Učenik - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Učenik - 2 Galerija 1/4 >>
Naša će djeca, uskoro, u školu ići devet godina. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima plan produljenja obveznog obrazovanja. Dnevnik Nove TV provjerio je što se sve treba dogoditi da bi taj plan zaživio.

Od ponedjeljka do petka svi šestogodišnjaci morat će u ''malu školu''.

"Ovo je jaka obrazovna mjera jer su sva istraživanja pokazala da ranije uključivanje djece u predškolu doprinosi njihovom uspješnijem obrazovanju kroz osnovnu školu", poručio je za Dnevnik Nove TV Božo Pavičin iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Broj sati i do sada obvezne predškole od 2024. udvostručit će se s 250 na 500 sati. Povećat će se i kurikulum. Znači li to da će već tada učiti hrvatski i matematiku?

"Ne. U vrtiću se uči kroz igru. I to je glavni način rada u vrtiću, igra nam je osnovno polazište. Samo ta predškola su neke predčitalačke aktivnosti, predmatematičke aktivnosti", pojasnila je za Dnevnik Nove TV Edita Rogulj s Učiteljskog fakulteta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza NCVVO-a Ovo je prosječno znanje hrvatskih osmaša: Objavljeni rezultati prvog nacionalnog ispita
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevjerojatan slučaj u BiH Škola primila dojavu o bombi: Uprava e-mail pročitala tek dan kasnije

Hrvatska je ispod europskog prosjeka. Tek 67 posto djece ide u vrtić, a kad bi baš svi i željeli ići za njih nema mjesta. Problem se planira riješiti kroz natječaj za izgradnju i opremanje vrtića.

"Sagradit će se 200 novih vrtića. Postoji dosta objekata koji se mogu prenamijeniti i mogu se dograđivati postojeći vrtići, to nam daje nadu i optimizam da do 2024 će bit dovoljno uvjeta", kazao je Božo Pavičin iz resornog Ministarstva.

Oni koji mogu, satnicu su već povećali. U Puli 75 posto djece ide u vrtić.

"Zanjih pet godina mi imamo manji broj djece u maloj školi što je znak da je veći dio te populacije školaraca obuhvaćen 10-satnim programom", kazala je za Dnevnik Nove TV Mariza Kovačević, ravnateljica Dječjeg vrtića Pula.

Imamo li dovoljno odgojitelja koji će raditi s tom djecom? Odgojno- obrazovnih djelatnika već nedostaje.

"To je nešto s čim će se osnivači predškolskih ustanova ubrzo suočiti, ali nadamo se uz pomoć države i državnog proračuna jer jedino tako možemo odgovoriti potrebama", pojasnila je za Dnevnik Nove TV Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Obvezna predškola djecu će bolje pripremiti za osnovnu školu. Vrtići čekaju da ih na sve detaljnije pripremi ministarstvo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene