Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država će nadzirati trgovce

OVAKO će se ubuduće formirati CIJENA goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok sada vozači barem iduća dva tjedna mogu biti sigurni po kojim će cijenama točiti gorivo u svoje automobile, iza Nove godine cijena na istoj benzinskoj postaji moći će se promijeniti i po nekoliko puta u jednom danu.

Vlada planira odustati od određivanja najviših dopuštenih cijena goriva i potpuno liberalizirati tržište kao što je to slučaj u ostatku Europske unije.

Pročitajte i ovo Ilustracija na dva tjedna Dobre vijesti za vozače: Objavljene nove cijene goriva, provjerite koliko ćete plaćati Ilustracija na sjednici vlade Ne tankajte danas, ako baš ne morate! Pogledajte kolike će od utorka biti cijene goriva

Na istoj benzinskoj postaji ujutro jedna cijena goriva, poslijepodne druga, a kod istog prodavača na različitim lokacijama opet različita cijena. Nakon liberalizacije svaka od 800-tinjak benzinskih postaja u zemlji moći će formirati svoju cijenu. Za vozače je to zbunjujuće.

Da velikih poskupljenja ipak ne bude, država će zadržati dio kontrole nad trgovcima naftnim derivatima. 'Prijedlogom Zakona predviđeno je da Vlada Republike Hrvatske može, u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, propisati najvišu razinu cijena za pojedine naftne derivate, za razdoblje od najduže 90 dana', priopćili su iz Vlade.

>> Opet padaju cijene benzina: Saznajte koliko!

Naftni stručnjaci liberalizaciju poput one u EU pozdravljaju. 'Takav sustav dovodi do pada cijena! možda će se vaši gledatelji iznenaditi ali Bosna i Hercegovina ima već 5-6 godina totalnu slobodu, totalno liberalizirane cijene, dakle nikakvu državnu kontrolu i nismo vidjeli nikakvih velikih bumova i odskakanja', Jasminko Umičević, naftni stručnjak.

'Današnji broj privatnika koji djeluju na hrvatskom tržištu jamči da neće doći do zloupotrebe mogućnosti formiranja cijene koje će sigurno biti ja bi rekao u skladu sa cijenama koje vrijede u Europi', rekao je Davor Štern, naftni stručnjak. Vozači će se ubuduće morati više informirati o cijenama da bi prošli što jeftinije. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene