Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glogoški na tribini

'Ostalo je Ministarstvo u koje su nam postavili partizane, i četnike, i ustaše, i domobrane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida (HRVI) Đuro Glogoški najavio je u subotu u Đakovu da će branitelji idući tjedan zatražiti potpise trećine saborskih zastupnika kako bi se omogućila rasprava u Saboru o pravima hrvatskih branitelja te istaknuo da neće odustati od svojih zahtjeva.

Ustvrdivši da aktualna vlast ima za "cilj proglasiti Domovinski rat građanskim ratom", Đuro Glogoški je pred 300-njak okupljenih na tribini "Sto posto za Hrvatsku" poručio da će obrambeni Domovinski rat ostati kao takav zabilježen u povijesti, "htjeli to neki ili ne". Istaknuo je da branitelji moraju imati svoje mjesto u društvu, a Domovinski rat u povijesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije bitno, ali... 'Nisam znao 'dress code', mogli smo Kotromanović i ja doći i u nakićenijim odorama' Slika nije dostupna Premijer i ministar Matić razgovarali su s braniteljima u Banskim dvorima Matić: Izložen sam tolikim prijetnjama jer provodim hrvatske zakone, a zamislite što bi bilo da idem razotkriti lažne invalide?!

"U zadnje dvije do tri godine aktualna vlast učinila je brojne korake na tome da se izgubi identitet hrvatskih branitelja kako bi oni došli na margine društva, kako bi se izjednačili žrtva i agresor, kako bi se zatrla istina i svetinja o Domovinskom ratu", izjavio je Glogoški, koji je aktualnoj vlasti spočitnuo i da je hrvatske branitelje "smišljeno rascjepkala" u nadležnosti više ministarstava kako bi "oslabila taj korpus".

Upozorio je da je do sada oko 3.000 branitelja počinilo samoubojstvo, a da ih je umrlo 38.000. No, kazao je, o tome se ne govori.

"Polako nestaje Zakon o pravima hrvatskih branitelja. Ostalo je Ministarstvo branitelja u koje su nam postavili partizane, i četnike, i ustaše, i domobrane, a ne bi nas iznenadilo da se tu nađe i predstavnika bivše žandarmerije. Pitamo se hoće li postaviti i predstavnike agresora u to ministarstvo jer cilj ove vlasti jest izjednačiti žrtvu i agresora", rekao je Glogoški.

VIDEO 'Nećemo dopustiti da nas Matić plaši srpskim specijalcima'

Smatra da je obrambeni Domovinski rat "nestao u zakonima, pravilnicima, odredbama". "Aktualna vlast ima za cilj proglasiti ga građanskim ratom. No, obrambeni Domovinski rat ostat će takav zabilježen u povijesti, htjeli to neki ili ne", rekao je Glogoški.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm istaknuo je da branitelji ne žele podjele. Ministra Predraga Matića je u više navrata nazvao bivšim ministrom te ga, kao i premijera Milanovića, prozvao da "smišljeno Domovinski rat nazivaju građanskim te da im je cilj izjednačavanje žrtve i agresora".

"Mi, branitelji, bili smo dobri kada je trebalo ginuti i ostavljati kosti, a sada kada trebamo uživati u rezultatima naše borbe i slobode - više nas nema. Nazivaju nas barbarima, militantima, pa i teroristima, a, otkako je podignut šator u Savskoj 66 šatordžijama. Želi se nametnuti pitanje je li šator legalno ili ilegalno postavljen, a to nije bitno, već je bitno zašto smo mi već 118 dana u šatoru. I bivšem ministru Matiću, i premijeru smeta šator, a Savska 66 pripada svima nama", rekao je Klemm.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur istaknuo je da je Domovinski rat temelj hrvatske države te da se nijedna civilizirana država "ne odnosi ovako prema svojim braniteljima i ratnim veteranima".

"Sotonizacija Domovinskog rata počela je još nakon smrti Gojka Šuška i Franje Tuđmana. Već tada kreću optužnice, Haag, počinju pripreme za tzv. 'region'. Da je Ivo Josipović pobijedio drugi put za predsjednika, regija, region bi bili u Đakovu, u Zagrebu", rekao je, među ostalim, Deur.

Kazavši kako ih već 118 dana, otkako su Savskoj 66, premijer "ne želi saslušati", Deur je ustvrdio da od pobjedničke vojske "aktualna vlast čini da ne ostane ništa". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene