444504
444504
444504
444504
444504

GROMOVI IZAZVALI POŽARE Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom

  • , 26.07.2016., 13:41
  • Autor:
  • komentara

Zaustavljeno je širenje požara kod Podstrane, a gori i u Slanom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je izgorjelo više od 125 hektara makije i niskog raslinja.

 
 
 
 
Ugašen požar u Slanom (Video: Vijesti u 17 h)
Ugašen požar u Slanom (Video: Vijesti u 17 h)

13.35 - Već više od 15 sati gori i kod Slanog u Dubrovačko-neratvanskoj županiji gdje je izgorjelo oko 125 do 150 hektara makije i niskog raslinja, kazao je za Dnevnik.hr Ivo Franušić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkog primorja.

Gašenje požara otežavaju vremenski uvjeti i nepristupačan teren pa su vatrogascima u pomoć, nakon dva zračna traktora, stigla i tri kanadera koji su bili angažirani u Krilu Jesenice.

'Gori visoka makija i nisko raslinje a uzrok požara je udar groma. Na terenu je 75 vatrogasaca, a nadamo se da ćemo do noći uz pomoć kanadera požar imati pod kontrolom. Za sada nisu u opasnosti kuće, ali nikad se ne zna kako će vjetar okrenuti', pojasnio je Franušić. 

Prema riječima pilota Milana Došena, zračni traktori bili su uspješni u gašenju požara Slano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje su požare gasili oko dva sata, pri čemu su izbacili 40 vodenih bombi, odnosno oko 120 tona vode, a nakon punjenja gorivom krenuli su prema požarištu kod Omiša. Nakon gašenja požara Plišivica-Zelovo u Cetinskoj krajini u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zračni traktori su preusmjereni na požarište kod Omiša.

Požar kod Omiša još aktivan

Požar na brdu Perun - Staro selo Jesenice, nedaleko Omiša, još uvijek nije ugašen - gasitelji na terenu imali su zračnu podršku tri kanadera i zračna traktora te nisu ugroženi stambeni i gospodarski objekti, no, i dalje gori mlada hrastovina, borovina, makija i visoka trava.

Kako se doznaje od vatrogasaca na terenu, situacija na požarištu u Starom selu Jesenice, gdje je požar buknuo sinoć nakon udara groma, i dalje je teška, no, nisu ugroženi stambeni i gospodarski objekti.

S vatrom se bori 110 vatrogasaca iz 12 vatrogasnih postrojbi sa 25 vozila. Zračne snage odletjele su put Plišivice - Zelova nedaleko Sinja gdje od sinoć gori hrastova i bukova šume, pa je do sada izgorjelo 10 hektara. Radi se o nepristupačnom terenu, pa će gasiteljima s područja Sinja zračne snage pomoći i smanjiti požarišno područje.

Zapovjednik DVD Omiš Višeslav Pešić rekao je da su zračne snage na požarištu Perun - Staro selo Jesenice odradile svoje, a nakon njih su na teren ušli vatrogasci koji saniraju područje.

"Požar još nije ugašen. Treba vidjeti koji će vjetar popodne zapuhati, pa se prema tome orijentirati. Radi se o jako velikoj površini", kazao je zapovjednik Pešić te potvrdio da su zračne snage oko podneva otišle s tog područja.

Požar iznad mjesta Krilo Jesenice kod Podstrane, koji je buknuo u ponedjeljak kasno poslijepodne, djelomično je lokaliziran.

Kako nam je jutros kazao Višeslav Pešić, zapovjednik omiških vatrogasaca, stanje je zadovoljavajuće.

'Južni dio planine smo obranili i tu smo nadljudskim snagama uspjeli zaustaviti širenje požara prema naseljima. U gašenju je sudjelovalo 80-ak vatrogasaca, a situaciju je otežavao jak vjetar. Sjeverni dio planine još je pod vatrom, ali ona je više pri zemlji', pojasnio je Pešić.

Kanaderi tijekom noći zbog loših vremenskih uvjeta nisu sudjelovali u gašenju. Za sada se ne zna točno kolika je površina izgorjela. Na terenu je 12 vatrogasnih postrojbi sa 110 vatrogasaca i 25 vozila.

Uzrok požara je najvjerojatnije udar groma, a vatra je krenula od vrha brda Perun.

Zračne snage od ranog jutra na požarištima

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RHiz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u utorak sudjeluju u gašenju tri požara sa šest protupožarnih zrakoplova.

Tako su na požarištu Staro selo Jesenice kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji angažirana tri kanadera CL-415, dok su na lokaciju Slano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji poslana dva zračna traktora AT-802. Na požarište Plišivica-Zelovo u Cetinskoj krajini u Splitsko-dalmatinskoj županiji poslan je zračni traktor, izvijetilo je Ministarstvo obrane.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju na 34 požarišta, 11 u Šibensko-kninskoj, po osam u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj te sedam u Zadarskoj županiji.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se