Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novcem do demografske obnove

Slavonija se trgnula i odriješila kesu: Počela borba za svako novo dijete, ovi gradovi i općine s tisućama kuna potiču rađanje

Ruralni krajevi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Ruralni krajevi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ruralni krajevi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ruralni krajevi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ruralni krajevi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ruralni krajevi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ruralni krajevi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ruralni krajevi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Poražavajuća demografska slika trgnula je pojedine gradonačelnike i načelnike koji iz godinu u godinu gube stanovništvo. Najteže je u Slavoniji pa se uvode nove mjere. Grad Đakovo i Općina Levanjska Varoš tako će za svako treće i sljedeće dijete davati po 10.000 kuna, s slične mjere uvela je i Općina Čepin.

Više od pola stoljeća u Imrijevcima ne odjekuje dječji plač. Danas 52-godišnji Slavko Fržuljević je bio posljednja beba. Ovo požeško-slavonsko selo palo je na 25 stanovnika. Škola je napuštena i prazna, dok je u Slavkovo vrijeme u njoj bilo petnaestak djece bilo do 4. razreda.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija Poznat je uzrok Tragedija u Đakovu: U stanu buknuo požar, smrtno stradao muškarac Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije"

I u Ovčari kod Đakova djece nema već 50 godina. Anto Vardić iz susjednog Majara kaže da su i svatovi rijetkost. "Ima jedna cura i pet, šest momaka. Cura između 50 i 60 godina, a tako i momci isto", kaže Anto.

U cijeloj općini ove je godine rođeno tek šestero djece. Demografski slom trgnuo je lokalne čelnike. Levanjska Varoš drastično je podigla naknade za novorođenu djecu.

"Od iduće godine ide za treće dijete 10.000 kuna, te za svako sljedeće dijete", kaže Slavko Tidlačka, načelnik Općine Levanjska Varoš. 

Đakovo se okrenulo i gospodarstvu. Smanjena je komunalna naknada, uvedene su potpore i ukinut porez. "Ukinuli smo zapravo naš porez na potrošnju koji je iznosio 3 posto. U gradu Đakovu od 1. siječnja ugostitelji neće plaćati dodatno na PDV još tri posto poreza na promet", kaže Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova.

Sektoru koji zapošljava petstotinjak ljudi na godinu će tako ostati oko pola milijuna kuna za različite investicije.

Ivan Marijanović, predsjednik đakovačkog ceha ugostitelja, kaže da će se taj novac najvjerojatnije preliti u plaće radnika. "Jedino tako, povećanjem plaća, možemo sačuvati djelatnike da nam ne odlaze", kaže Marijanović.

Broj radnih mjesta, plaće, naknade... za demografski oporavak Hrvatske, mnogo toga morat će rasti.

I Općina Čepin izdvajat će za obitelji s troje i više djece po 200 kuna mjesečno za svako dijete. "

"Svi koji imaju troje i više djece dobivat će 200 kuna po djetetu do 18. godine. Kada prvo dijete napuni 18 godina, za njega se više ne dobiva taj iznos, ali dobiva se 400 za drugo dvoje", objasnio je za Dnevnik Nove TV Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin, koji očekuje da će ta mjera potaknuti sve obitelji koje imaju dvoje djece, da se odluče na treće.

Ruralni krajevi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Otkriva da ga je na razmišljanje ponukala konferencija koju je prije nekoliko mjeseci u Osijeku organizirala nadbiskupija. "Razmišljao sam kako pomoći obitelji, kako potaknuti demografsku obnovu. Došli smo do toga da je najbolje pomoći financijski. Već sam sreo par mladih obitelji koji su rekli da su se odlučili na treće jer 600 kuna mjesečno nije malo za obitelj", kaže Tonkovac.

Novca, kaže, imaju jer im je proračun porastao nakon porezne reforme. Iako su i dosad financirali predškolski odgoj, porodiljne naknade, stipendije za studente i slično, priznaje da će sve to biti uzalud ne bude li posla za mlade ljude koji završe školovanje.

"Šest mjeseci čekamo odluku Ministarstva kojem smo prijavili našu gospodarsku zonu. Nadam se da će biti pozitivna da se svi naši stipendisti imaju gdje zaposliti", kaže Tonkovac. (Katarina Bešić Đukarić / S.Ve.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene