Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni državni odvjetnik

Dinko Cvitan branit će izvješće o radu - Svoj stav vladajuća većina još ne želi iznositi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za dva dana, pred saborskim Odborom za pravosuđe, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, branit će izvješće o svom radu prošle godine.

I u ovom se izvješću požalio na nezahvalne uvjete rada DORH-a i USKOK-a, no i pohvalio dobrim rezultatima. Pitanje je hoće li ga u Saboru podržati vladajuća većina.

Pročitajte i ovo Ilustracija u koordinaciji s USKOK-om Nova akcija PNUSKOK-a: Uhićene dvije osobe, neslužbeno se doznalo tko je meta istražitelja Simulirana sjednica u Saboru za učenike simulirana sjednica Jandroković otvorio sjednicu Sabora: "Politika nije šou i zabava"

Pred saborsku raspravu s Dinkom Cvitanom, zastupnici su u ruke dobili njegovo izvješće na preko 250 strana. Iz SDP-ova kluba poručuju - njihovu podršku ima.

'U ovom trenutku zanimljivije je kako današnja vladajuća većina ocjenjuje rad državnog odvjetnika. Nadam se da to neće biti još jedna točka prijepora HDZ i Mosta prema tome. Mislim da je to u ovom trenutku važnije od našeg stava', rekao je Arsen Bauk iz Odbora za pravosuđe.

Svoj stav vladajuća većina još ne želi iznositi, no HDZ-ovac Josip Đakić Cvitanu zamjera nedovoljno sankcioniranje ratnih zločina, ali i istragu oko remonta MIG-ova.

'Ukoliko oni akteri koji su stavili hrvatsko ratno zrakoplovstvo u hangare ne dožive sankcioniranje od njegove strane ili procesiranje od njegove strane ja osobno mogu reći da ne mogu podržati takvo izvješće', rekao je Đakić.

Cvitan u izvješću ističe i kako mu za bolji rad treba više novca i ljudi, kako u zgradi u kojoj radi nedostaje uredskih prostora. Dinko Cvitan se žali i na nedostatak tehničke opreme, stručnih kadrova, a za službene automobile kaže - ili ih nemaju ili voze prastare.

Bez obzira na uvjete, ovakvom izvješću član Odbora za pravosuđe Stipe Petrina ne planira dati svoj glas. Nije zadovoljan radom ni DORH-a ni USKOK-a. Navodi i primjere.

'U USKOK-u su odbačeni svi dokazi u slučaju Bandić, nisam vidio da je USKOK ni DORH barem pokrenuo pitanje kaznene odgovornosti sutkinje Županijskog suda koja je odbacila te dokaze', kazao je Petrina.

DORH-ovo izvješće donosi i rezultate borbe protiv korupcije. Bilježe rast prijava takvih djela i to za 65 posto. U porastu je i ukupan broj kaznenih prijava kojih je lani bilo više od 71.000.

Od gotovo 10 tisuća podignutih optužnica, 96 posto ih je potvrđeno na sudu. Visok je i postupak osuđujućih prvostupanjskih presuda, oko 92 posto. O izvješću glavnog državnog odvjetništva MOST se zasad nije izjasnio. S kakvim će stavom doći na odbor ovisit će i hoće li to biti još jedna točka prijepora njih i HDZ-a.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene