Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pravne zavrzlame

Prvi dio BBB navijača vratio se u Hrvatsku, evo što kažu odvjetnici o daljnjoj proceduri te hoće li moći na utakmicu Dinama

Aktualno Galerija Povratak navijača - 4 Povratak navijača - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Povratak navijača - 3 Povratak navijača - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Povratak navijača - 2 Povratak navijača - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Povratak navijača - 1 Galerija 1/4 >>
Nakon povratka prvog dijela iz Grčke puštenih Bad Blue Boysa, novinarka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid razgovarala je s odvjetnicima o daljnjoj pravnoj proceduri koja očekuje navijače.

Do utorka je iz istražnog zatvora u Grčkoj pušteno ukupno 40 Bad Blue Boysa. Dio ih se vratio u Hrvatsku, a o daljnjoj pravnoj proceduri oglasili su se odvjetnici te objasnili hoće li navijači moći na utakmicu Dinama koja je u četvrtak. 

Kad Bad Blue Boysi koji su pušteni iz istražnog zatvora u Grčkoj stignu na zagrebački aerodrom mogu svojim kućama kao apsolutno slobodni građani.

Odvjetnik Davorin Karačić objasnio je kako se navijači ne moraju nikome javljati. "Eventualno netko tko ima iza sebe važeću zaštitnu mjeru zabrane posjećivanja sportskih natjecanja, on se mora javiti, ali zbog same činjenice da se vratio iz Grčke ne".

  Pročitajte i ovo Ilustracija Uspješna potraga Uhićen vozač koji je na Sirobuji usmrtio pješaka: U potrazi su ključnu ulogu imali svjedoci

Iz MUP-a su potvrdili kako su za povratnike iz Grčke od sudova već zatražili mjeru zabrane prisustvovanja utakmicama Dinama i reprezentacije, i to na razdoblje od 1 godine.

"Da bi ta mjera bila pravosnažna mora ju predložiti policija, mora biti odobrena od suda i mora proći žalbeni postupak. Smatram da je jako kratko vrijeme i da će ta mjera biti jako neučinkovita jer nije izvjesno da će biti realizirana u ovako kratkom vremenu", objasnio je odvjetnik Krešimir Škarica.

Postoji još jedan način kako se navijačima može onemogućiti odlazak na utakmicu.

"Dajem točno nula posto šanse da se tim ljudima onemogući da uđu na stadion. Doduše, nogometni klubovi u Hrvatskoj imaju jedan mehanizam na način da će oni spriječiti prodaju ulaznica određenim osobama za koje postoje saznanja da su se prethodno protupravno ponašali", rekao je odvjetnik Karačić.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Anketa Kako ocjenjujete rad bivšeg ministra Filipovića? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Na pitanje novinarke Dnevnika Nove TV Dine Ćevid misli li da će  Dinamo također tako postupiti, Karačić je odogovorio da nije siguran "jer bi si zaraćene frakcije u Dinamu potpisale takoreći smrtnu presudu jer bi im time 'velika igračka' mogla izletjeti iz ruku".

Na dočeku prvih Bad Blue Boysa koji su se vratili iz Grčke, ispred aerodroma su zapaljene baklje zbog čega su četiri osobe bile privedene.

Odvjetnik Škarica smatra da upotreba baklji spada u dio navijačkog folklora te da je policija trebala biti nazočna i separirati te navijače u odnosu na moguće provokacije ili eskalaciju ponašanja.

"Da je to radila ekipa koja je dočekivala ove Zambijce, nitko im to ne bi zamjerio. Dvostruka mjerila su tu, po mom mišljenju", dodao je odvjetnik Karačić.

Veleposlanstvo je navijačima dalo i 500 eura za povratak te ih oni koji su ih uzeli vjerojatno neće morati vraćati.

"Mislim da nema osnove da se novac vraća i mislim da je to i obveza države da pomogne svojim građanima bez obzira na koji način su se oni dolje našli", rekao je o tome odvjetnik Škarica.

Pročitajte i ovo Meso crne slavonske svinje objavila EK Meso crne slavonske svinje postalo 46. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU-u

Pročitajte i ovo U padu lifta na gradilištu poginulo petero ljudi - 1 još se ne zna uzrok Tragedija na gradilištu: Montažni lift pao s 20 metara, poginulo petero ljudi

"Ako je država i pomogla određenom navijaču, oni će sve to vratiti. BBB su se kao organizacija pokazali puno puno boljim, ažurnijim i konkretnijim nego Hrvatska država u mnogo segmenata", zaključno je rekao odvjetnik Karačić.

Članovi BBB-a imaju ukupno 12 točka optužnice, a ako koji od njih na kraju bude proglašen krivim, kaznu će moći odslužiti i u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene