Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrlo zanimljivo...

Diljem EU Hrvati imaju 12.500 štednih računa: 'To je ekonomski neisplativo. Znači postoje neki drugi razlozi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrlo je interesantno ako su u Hrvatskoj kamate veće nego što su vani, zašto netko novce iznosi van, kaže bivši ministar financija Ivan Šuker.

Velika afera oko utaje poreza, švicarske podružnice britanske banke HSBC, otkrila je da klijenti povezani s Hrvatskom u toj banci na računima imaju 33 milijuna dolara. No, kudikamo više novca Hrvati čuvaju u talijanskim i njemačkim bankama, potvrdili su iz Ministarstva financija za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Ilustracija sve na jednom mjestu Pogledajte kako najviše zaraditi na štednji: Objavljena lista, razlika u kamatnim stopama ogromna Ilustracija dogovor s Vladom Rastu kamate na štednju: Doznali smo što planiraju banke

Ako uopće imaju od čega - Hrvati novac spreme u kasicu - te u domaće, ali i inozemne banke. Diljem Europske unije, Hrvati imaju 12 i pol tisuća štednih računa. U 2013., ukupno su na kamatama zaradili 160 milijuna kuna. Dakle, uz prosječnu kamatnu stopu od 2 %, Hrvati u bankama diljem Europske unije imaju ušteđeno oko 8 milijardi kuna.

'Ako promatramo samo iznos kamata, one su kudikamo veće u Hrvatskoj nego u EU, dakle, Hrvati će više profitirati ako štede kod nas, i u prosjeku je manji porez kasnije na kamatu, nego u europskim zemljama', rekao nam je financijski savjetnik Vjeko Peretić.

Cure detalji afere: Švicarska banka radila je ono što nije smjela?

Ipak, od zemalja Unije, Hrvati najviše računa imaju u Italiji, njih 4200. Na kamatama su zaradili 70 milijuna kuna, a ako u obzir uzmemo prosječnu kamatu od 2 %, ukupno su uštedjeli 3 i pol milijarde kuna. Slijedi Njemačka gdje račune ima 3700 Hrvata. Uz 37 milijuna kuna zarađenih na kamatama, Hrvati u Njemačkoj štede milijardu i 800 milijuna kuna.

'Netko je vezan poslovanjem, financiranjem nekakvog velikog projekta, gdje ga velika strana banka prati, pa onda možda zauzvrat veliki dio depozita ostavlja vani, vrlo rijetko zapravo naši građani štede vani, ako štede to se radi u jednokratnim većim iznosima', kaže Peretić.

Istražuje se jesu li Hrvati utajivali novac u banci HSBC

U Švicarskoj Hrvati imaju 34 štedna računa, odnosno milijardu i pol kuna ušteđevine.

Od ove godine, na štednju u hrvatskim bankama primjenjuje se porez po stopi od 12 %. Ipak, i dalje jedan od manjih u zemljama Unije.

'Štednja van Hrvatske je neisplativa'

'Štednja van Hrvatske, koja je sad dozvoljena, jer smo članovi europske zajednice, je ekonomski neisplativa. Znači postoje neki drugi razlozi', smatra bivši ministar financija Slavko Linić.

'Vrlo je interesantno ako su u Hrvatskoj kamate veće nego što su vani, zašto netko novce iznosi van', kaže još jedan bivši ministar financija, Ivan Šuker.

Miljenić: Istražit će se jesu li i hrvatski građani sudjelovali u utaji poreza preko HSBC-a

'Ni na koji način se ne smije izjednačavati činjenica da Hrvati imaju depozite u inozemstvu, sa činjenicom da je to možda protivno zakonu', kaže bivša ministrica financija Martina Dalić.

U sigurnosnom smislu, poručuju stručnjaci, nema smisla štedjeti vani, jer su naše banke, prema nekim kriterijima, čak i sigurnije od onih inozemnih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene