442599
442599
442599
442599
442599

Tko su nasljednici Borisa Jokića?

  • , 07.07.2016., 14:33
  • Autor:
  • komentara

Dijana Vican, prva rektorica Zadarskog sveučilišta te Matko Glunčić, profesor fizike sa PMF-a novi su ljudi koje je ministar tehničke Vlade Predrag Šustar imenovao na čelo projekta kurikularne reforme nakon što je od tog posla odustao Boris Jokić kao i većina članova Ekspertne radne skupine.

 
 
 
 
Povjerenstvo za reformu obrazovanja (Video: Dnevnik Nove TV)
Povjerenstvo za reformu obrazovanja (Video: Dnevnik Nove TV)

Dijana Vican je već radila za HDZ-ovu Vladu - bila je državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta od 2008. do 2011. godine u mandatima HDZ-ovih ministara Dragana Primorca i Radovana Fuchsa. Problematika kurikuluma joj također nije nepoznanica jer je od rujna 2006. do veljače 2009. bila predsjednica Vijeća za nacionalni kurikulum.

No, Vican je bila i recenzentica programa zdravstvenog odgoja udruge GROZD čiji je predsjednik svojedobno bio Ladislav Ilčić, danas čelnik stranke HRAST koja je u koaliciji s HDZ-om.

Predsjednica GROZD-a, Kristina Pavlović, inače Ilčićeva sestra, potvrdila nam je u telefonskom razgovoru da je prije 10-ak godina Vican bila jedan od recenzenata njihova programa.

'Kasnije s njom nismo surađivali. Nije članica naše udruge, a je li među našim podupirateljima, nisam sigurna', kazala je Pavlović.

Program zdravstvenog odgoja GROZD-a Vican je podupirala i kao državna tajnica te je isticala njegovu kvalitetu i potrebu da se uvede u škole, o čemu udruga izvještava i na svojim stranicama.

'Dijana Vican, državna tajnica u MZOŠ-u je potvrdila kvalitetu i potrebu GROZD-ovog programa zdravstvenog odgoja te istaknula nadu u skoro prihvaćanje kurikulumskih promjena koje bi omogućile uvođenje zdravstvenog odgoja u škole', navedeno je u tekstu objavljenom u ožujku 2010. godine.

Glunčić se odmah razišao s Jokićem

Docent Matko Glunčić, profesor s odsjeka fizike na PMF-u, bio je član Ekspertne radne skupine za kurikulum koju je vodio Boris Jokić (za gimnazijski kurikulum i predmetni kurikulum iz fizike) no vrlo brzo se razišao s njim. Kako je pojašnjavao u svojim medijskim istupima, smatrao je da cijeli proces kurikularne reforme nije dobro postavljen i da je kurikulum koji se piše - loš.

'Rano sam uvidio da posao neće biti dobro napravljen. Vrijeme kurikuluma od pet mjeseci vrlo je kratko, a ekspertna radna skupina nije pokušala analizirati trenutno stanje u Hrvatskoj - kurikulum koji se pisao nije bio povezan s trenutnim stanjem u zemlji ali ni s financijskim, odnosno hoće li se uopće moći realizirati', izjavio je Glunčić.

U Povjerenstvu za kurikularnu reformu Dijana Vican bit će zadužena za društveno-humanističko, a Matko Glunčić za tzv. STEM područje.

 


 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se