Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjeti prognostičarima

Dnevnik Nove TV u DHMZ-u: Evo kako nastaju prognoze vremena i upozorenja na opasno vrijeme

Aktualno Galerija Katarina Katešić Katarina Katešić Foto: DNEVNIK.hr Katarina Katešić i Martina Bolšec Oblak - 1 Katarina Katešić i Martina Bolšec Oblak - 1 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Katešić i Martina Bolšec Oblak - 2 Katarina Katešić i Martina Bolšec Oblak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Katešić i Martina Bolšec Oblak - 3 Katarina Katešić i Martina Bolšec Oblak - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Katarina Katešić i Martina Bolšec Oblak - 4 Galerija 1/6 >>
Prva stvar koju će mnogi i u četvrtak ujutro napraviti je provjeriti prognozu vremena. Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak posjetila je mjesto gdje se stvara prognoza.

U sobu u kojoj se svako jutro radi detaljna prognoza za cijelu Hrvatsku prvi prognostičari stižu već u 5 ujutro.

Katarina Katušić, dežurna prognostičarka u DHMZ-u, detaljnije je ispričala kako nastaju prognoze vremena.

Na pitanje što sve ujutro moraju pregledati, Katušić odgovara: "Prvo trenutnu sinoptičku situaciju, ima li kiše, naoblake i onda tek gledam modele koji mi omogućuju da napišem prognozu. Nekad je ta situacija zahtjevnija, nekad ne, nekad traje više, nekad manje vremena. No u roku od kojih 15 minuta do pola sata, prva bi prognoza već trebala biti na web stranici."

Pročitajte i ovo Oštećene škole u Slavoniji - 2 OGROMNE ŠTETE Upitan početak nastave u školama na istoku Hrvatske, evo što je o tome rekao ministar Fuchs

Prognostičari nemaju sve u elektronskom obliku, puno toga je uvijek na papirima. Tako i karte na zidu. Katušić kaže da su dostupne i na računalu.

"Sve karte su mi dostupne i na računalu, one pokazuju visinsku situaciju i prizemnu situaciju, kako izgleda naša atmosfera i kako će se ona ponašati idućih dana i govori o tome kakvo će vrijeme biti", objašnjava Katušić.

Prvo pogleda satelitske snimke

Prvo pogleda satelitsku snimku, navodi.

"Ovaj prvi nam pokazuje satelisku snimku koju zovemo airmask, koji nam pokazuje svojstva određenih atmosferskih masa. Trenutno je iznad Hrvatske i Balkana, može se vidjeti dosta oblaka koji ukazuju na frontu koja je prelazila preko naših krajeva", objašnjava Katušić.

"Drugi ekran pokazuje munje i služi za kratkoročne prognoze. Pokazuje nam putanje izraženijih pljuskova s grmljavinom. Smeđe nijanse su tlo, tako obojano trenutno na zemlji pokazuje nam generalno naoblaku. Funkcionira samo dok ima svjetla", rekla je.

Pročitajte i ovo Sava se izlila iz korita i potopila lokaciju Green River Festa - 1 Problemi i ove godine FOTO/VIDEO Izlila se Sava u Zagrebu: Pozornica, zvučnici... ljetni festival na nasipu pluta i ove godine

I na kraju svega, kad pregleda sve ekrane i isprintane papire, dobije prognozu koja je prikazana na ekranu. Tu su i popularna upozorenja.

"Ona su dosta popularna pa ih imamo na velikom ekranu kako bismo mogli pratiti je li sve u redu", zaključila je Katušić.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene