Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspravljalo se četiri sata

Detalji sljedećeg rebalansa potpuna tajna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajući HDZ četiri je sata raspravljao o rezovima u sljedećem rebalansu proračuna. Mnogi smatraju kako oni moraju biti mnogo veći ili najmanje pet milijardi kuna. Detalje što i komu se uzima nitko od vladajućih nije želio komentirati.

Jedino je predsjednik Sabora najavio izvanrednu sjednicu Sabora za dva tjedna. Nakon što je dobila potporu stranke, premijerka Jadranka Kosor još treba uvjeriti partnere i javnost u nužnost bolnih rezova. 'Dodatno promijeniti proračun kako bismo ne više snažili proračun 2009. već kako bismo stvorili temelje za proračun 2010. koja će biti jednako teška, ako ne i teža', rekla je Kosor.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Od Pelješkog mosta, iako u ovom trenutku nepotrebnog, ne odustaje se, bar ne službeno. No radovi se svode na minimum. Novi porezi ili smanjenje plaća i mirovina - sve su opcije otvorene. Osim podijeljenih mišljenja u HDZ-u treba usuglasiti partnere, koalicijske ali i socijalne. Puno posla, a vremena do novog rebalansa - malo.

Kako pokrpati rupe? Porezi i trošarine sve su izglednije rješenje. Jedan od njih je i na sms poruke. Hrvati - ovisnici o mobitelima i slanju SMS-a ubuduće bi takve poruke plaćali deset lipa skuplje. Nije se dugo čekalo i na reakciju vodećih telekomunikacijskih tvrtki. Čelni ljudi tih tvrtki poručuju: to će nam usporiti razvoj, a trošarine će dodatno opteretiti građane!

>> 'Reckanjem proračuna Vlada kupuje vrijeme'

Hrvati godišne pošalju čak četiri milijarde poruka, a svaki godišnje na sms spiska oko 730 kuna. Operateri na njima u godini obrnu milijarde. Sada i Vlada želi dio kolača, pa bi uveli bi trošarine na poruke. Trošarine će navodno iznositi deset lipa po poruci, znači poruke bi sa 40 skočile na 50 lipa. Ministar financija Ivan Šuker bi tako ozdravio proračun sa novom svježom miljardom. Polančec mu je to već predlagao u ožujku no Šuker tada za nove poreze ni da čuje-no realnost je danas ipak drukčija.

'Mi imamo poslovne planove koji su bazirani na nekim određenim strukturama troškova i nismo fleksibilni ni na koji drugi način nego nažalost, bit ćemo prisiljeni dignuti cijene upravo za iznos tih trošarina', rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta. 'Neminovno, ako se uvedu trošarine kako se već priča, onda će to značiti porast cijena usluga, a za operatere pad prihoda', rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a. Sa njom bi mogao pasti i glavni punjač proračuna PDV - klasičan kontreefekt. Koristi na kraju ne bi imali ni Vlada ni operateri ni građani, no politika je čudna, a njezine odluke nekad još čudnije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene