Obavijesti Video Pretražite Navigacija
demografska ekspanzija

Maleni otok postao je hrvatski centar baby booma: Za peto dijete daju gotovo 200 tisuća kuna!

Dječji vrtić Smješko na Viru (Foto: Dnevnik.hr)
Dječji vrtić Smješko na Viru (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivana Bačić (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Bačić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dječji vrtić Smješko na Viru (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Surovoj hrvatskoj javnosti na otoku Viru nema mjesta jer ondje doslovce buja život. U posljednjem desetljeću broj stanovnika ondje je porastao za 57 posto. Vir je i među otočnim rekorderima kad je riječ o porodiljnoj naknadi jer za prvorođenu bebu taj otok izdvaja 12, a za peto dijete čak 192 tisuće kuna.

Otok Vir nekoć je bio simbol ilegalne gradnje, a danas je mjesto koje se hvali demografskim skokom. Prije osam godina imao je oko tri tisuće stanovnika, a prema zadnjim podacima ima ih gotovo pet tisuća.

Pročitajte i ovo Iseljavanje mladih demografski problem Istraživanje pokazalo: Hrvatska će biti prazna za 20 godina Naknade za bebe - 3 svote po mjestima i gradovima Oni za rođenje djece isplaćuju i do 8000 eura: "Ne sjećam se da je naknada nekad bila značajna, znači da mi nije pomogla"

Ravnateljica Dječjeg vrtića "Smješko" na Viru govori kako im je zgrada vrtića nova, u njoj su tek šestu godinu, a već im je postala premala.

Naime, 2001. godine u vrtiću je bilo 11 djece, danas ih je 77. Do škole njihov boravak u vrtiću financira Općina.

"Godišnje po djetetu izdvajamo 30 tisuća kuna", objašnjaca Ivana Bačić, ravnateljica dječjeg vrtića "Smješko".

Virani djeci ne plaćaju ni udžbenike, a ne brinu ni o opstanku otočne škole. Demografska slika pozitivna je i u školskim klupama. Od 170 djece, 83 djece pohađa područnu školu. No Općini je cilj i izgradnja osnovne škole.

Objašnjavaju kako je sve više onih koji ovo mjesto biraju kao adresu stanovanja. Ovaj bračni par ovdje je doselio s Krka.

"Priča je ta da se ukazala prilika za boljim radnim mjestom, meni i supruzi, i jednostavno smo se preko noći odlučili dođi na otok Vir", objašnjava Srđan Liverić, stanovnik Vira. 

Maleni Mauro jedan je od najmlađih stanovnika Vira, a novca na računu već ima. Roditelji su mu naknadu od 12.000 kuna, koliko su dobili za njegovo rođenje, stavili na štednju. 

"Od kolijevke pa do prvog posla" 

Dvostruko veći iznos Općina daje za drugo dijete. Za treće dijete Vir izdvaja 48 tisuća, za četvrto 96, dok za peto dijete iz općinske blagajne odlazi 192 tisuće kuna. Tako će obitelj s petero djece biti bogatija za čak 372 tisuće kuna!

Porodiljne naknade među najvećima su u Hrvatskoj. Iz Općine poručuju da to nije slučajno – na projektu demografskog oporavka otoka radi se posljednjih 15 godina.

"Imamo politiku koju volimo nazvati od kolijevke do prvog posla. Najbitnije je to da oni imaju mogućnost, nakon završetka studija, priliku za usavršavanje u našim firmama ili u općinskoj upravi", rekao je Antonio Vučetić, donačelnik Vira. 

U toj činjenici, kaže, leži ključ uspjeha otoka Vira. Pod svoju kapu Općina je odlučila staviti sve komunalne tvrtke.

"Trenutačno imamo oko 200 ljudi u općinskom sustavu, a ta brojka ide do 400 kad se priključe sezonski radnici", objašnjava Vučetić. 

Općinski proračun, ne kriju, većim dijelom pune i novcem od komunalnih doprinosa. Na otoku je čak 10 tisuća nekretnina koje zimi zjape poluprazne, no pune su ljeti kad se broj stanovnika na Viru udeseterostruči!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene