Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Vladi

DC: Za ratifikaciju sporazuma o granici potrebna je dvotrećinska većina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski je centar poručio Vladi da ne ide u postupak ratifikacije Sporazuma o potvrđivanju granice Hrvatske i BiH ako ne može osigurati u dvotrećinsku većinu u Hrvatskom saboru.

Ratifikacija Sporazuma o potvrđivanju granice Republike Hrvatske i BiH, kako je najavljuje vladajuća koalicija, običnom kvalificiranom većinom svih saborskih zastupnika (76 glasova) predstavlja kršenje Ustava Republike Hrvatske, ocjenjuje Demokratski centar.

DC u današnjem priopćenju navodi da je člankom 82. stavak 3. Ustava jasno propisano da se odluka o izmjeni granica donosi dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Saboru te poziva predsjednika Republike da, ako Vlada i dalje ustraje, reagira u skladu sa svojim ovlastima na ovakav, kako kažu, protuustavan čin vladajuće većine.

Poručuju i kako će, u slučaju da Sporazum o granici ipak bude potvrđen na takav neustavan način, u skladu sa svojom odgovornošću oporbene parlamentarne stranke, podnijeti tužbu Ustavnom sudu, radi proglašenja takvog akta ništavnim.

>> HHO protiv ratifikacije sporazuma Tuđman - Izetbegović običnom većinom

Zgroženi, kako navode, bezobzirnim pokušajima gaženja po temeljnom zakonu ove države, u DC-u izražavaju bojazan da bi nakon takvog kršenja izrijekom normirane i svakom razumljive nedvosmislene ustavne odredbe moglo uslijediti kršenje i nekih drugih ustavnih odredbi.

Osvrću se i na službeno objašnjenje Vlade da je riječ o običnom potvrđivanju već postojećeg tehničkog rješenja, a ne izmjenama granice, te podsjećaju kako je ekspertno povjerenstvo, predvođeno Nikom Kapetanićem, utvrdilo da je 1974. prekrojena granica bez odluke Sabora, pa je tako utvrđena crta, na koju se poziva Sporazum, kako ističu, bez značenja.

Uvjereni smo da će Vlada na vrijeme odustati od političke ludosti i prepustiti vrhovnom predstavničkom tijelu u Hrvatskoj - Saboru da odluči o razgraničenju s BiH na ustavan način, zaključuje se u priopćenju koje je potpisala predsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt. (Hina)

Pročitajte i ovo Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU" Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene