Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjivanje troškova

Škrlec za razvoj energetske učinkovitosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik ORaH-a i zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec istaknuo je danas da Hrvatska treba smanjiti troškove i ovisnost o uvozu energije kroz razvoj energetske učinkovitosti.

Škrlec je na okruglom stolu "Dobro upravljanje u hrvatskoj energetici - kako se donose i provode propisi" ustvrdio da Hrvatska mora iskoristiti energetsku učinkovitost za povlačenje sredstava iz EU fondova, i time poticati razvoj gospodarstva i povećanje zapošljavanja.

Pročitajte i ovo MMF-HNB konferencija KONFERENCIJA U DUBROVNIKU Plenković otkrio što će biti s porezom na nekretnine Ilustracija OBOREN REKORD Nije dizel, nije benzin, a nije ni plin: Europa se ove godine okrenula jeftinom, ali prljavom energentu

Škrlec se također založio za zaokret prema energetskoj učinkovitosti u transportu, što znači što manje korištenje automobilskog prijevoza koji troši više energije i emitira veće količine CO2.

Trebamo što više elektrificirati željeznicu i javni gradski prijevoz. Primjerice, automobil u gradskoj vožnji prosječno iskoristi sedam posto energije iz svog rezervoara, dok istovremeno električni automobil iskorištava 98 posto energije iz svoje baterije, rekao je.

USKORO jeftinija električna energija - Evo kako!

Direktiva EU potiče gradnju učinkovite kogeneracije snage do 20 megavata, a ORaH-a se zalaže da po Hrvatskoj izgradimo niz malih i srednjih kogeneracijskih postrojenja na biomasu, koja bi se osim za proizvodnju struje iskoristila za toplifikaciju lokalnih zajednica.

Direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja Maja Božičević Vrhovčak, koje je s Forumom za slobodu odgoja organiziralo okrugli stol, istaknula je da su te dvije organizacije partneri na regionalnom projektu "Partnerstvo za održivu energetiku jugoistočne Europe".

Cilj projekta je pomaknuti regiju bliže EU ciljevima, a jedna od najvećih zapreka s kojima se suočava energetika u svim zemljama jugoistočne Europe je korupcija, kaže Božičević Vrhovčak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene