Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve veći problem

Splitske osnovne škole zabranile korištenje mobitela: "Ovo nije poruka samo za učenike"

Aktualno Galerija Davor Šimić - 2 Davor Šimić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Davor Šimić - 1 Davor Šimić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Mobiteli - 1 Mobiteli - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mobiteli - 2 Galerija 1/5 >>
Split u potpunosti zabranjuje korištenje mobitela u svim osnovnim školama. Odluku su zajednički donijeli tamošnji ravnatelji, a o zabrani je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan razgovarao s Davorom Šimićem, predsjednikom aktiva ravnatelja splitskih osnovnih škola.

Zajedničkom odlukom ravnatelja, Split u potpunosti zabranjuje korištenje mobitela u svim osnovnim školama. Ravnatelji su poručili da izbora nije bilo jer već su i u najmlađoj dobi zabilježeni slučajevi ovisnosti o mobitelima. Prije stupanja odluke na snagu, svaka od 29 škola morat će donijeti pravilnik za koji će biti potrebna suglasnost vijeća roditelja.

Split je prvi veliki grad u Hrvatskoj koji se odlučio na ovakav potez. Gradonačelnik Ivica Puljak nije htio komentirati odluku, ali je poručio da imaju njegovu podršku.

Pročitajte i ovo Istospolni par promjene u Crkvi Papa Franjo konzervativnim kardinalima odgovorio o blagoslovu istospolnih parova

O ovoj je temi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan razgovarao s Davorom Šimićem, predsjednikom aktiva ravnatelja splitskih osnovnih škola.

"Vjerojatno nisu svi roditelji zadovoljni odlukom, ali upravo je završilo vijeće roditelja naše škole i dalo je jednoglasnu podršku našim nastojanjima", rekao je ravnatelj.

Međutim, bit će nekih iznimki.

"Mobitel je koristan uređaj tako da će ga moći koristiti sva djeca koja imaju određene zdravstvene teškoće zbog kojih im je potreban. Na primjer, djeca koja imaju dijabetes će moći očitati glukozu", objasnio je Šimić.

Pročitajte i ovo Napad u Tordincima - 3 Opsada u Tordincima Muškarac koji je bacao molotovljeve koktele otprije je poznat policiji. Susjedi u šoku: "Polio se benzinom i držao upaljač"

Psiholozi, istaknuo je Kaštelan, napominju i da problemi nastaju i zbog videa koji se snimaju u školama i zatim dijele po društvenim mrežama.

"Mi smo u prošloj školskoj godini imali nekoliko slučajeva gdje su učenici neovlašteno snimali i objavljivali fotografije i videe. Samim time oni rade prekršaj, čime se onda bave druge nadležne institucije", rekao je ravnatelj.

"Škole ovime ne šalju poruku samo učenicima, već prvenstveno roditeljima, da ograniče uporabu mobitela i boravak djece na internetu. Djeca mobitele sa sobom nose i na spavanje. Dakle, ako dijete u spavaču sobu nosi mobitel, ono ne ide spavati", dodao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene