Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rad nedjeljom

Bernardić: "Vlada ne smije diskriminirati majke malodobne djece "

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je u ponedjeljak Vladi da, želi li ograničiti rad nedjeljom o čemu se u javnosti nagađa, ne smije diskriminirati žene uvodeći oslobađanje od rada nedjeljom samo za majke malodobne djece, već demografski deficit mora rješavati novim i sigurnim radnim mjestima te jačom kontrolom prekovremenog rada.

"Demografska politika neće uspjeti ako Vlada ženama pokuša poručiti gdje im je mjesto, a upravo to čini kroz inicijativu da se od rada nedjeljom oslobode samo majke malodobne djece. Skrb o djeci, pa i starijim i nemoćnim osobama, nije ekskluzivno pravo i obveza žene, već rezultat obiteljskog dogovora. Vlada mora prestati s diskriminatornim odlukama", navodi Bernardić u priopćenju.

Pročitajte i ovo Gužva ispred trgovine - 2 16 nedjelja Na terenu je kaos, nestrpljivo se čeka odluka Ustavnog suda o radnim nedjeljama: "Ne očekujemo je prije izbora" Davor Nađi Šteti malim trgovcima i radnicima Fokus o zabrani rada nedjeljom: "Neka Ustavni sud ukine taj diskriminatorni zakon"

Ističe kako država treba razvijati politike prilagodljive modernim obiteljima, s novim oblicima povremene podrške obitelji u skrbi djece, primjerice u suradnji s civilnim društvom.

Napominje da čak 96 posto novozaposlenih žena ima ugovor na određeno, a milijun radnika u Hrvatskoj radi za bruto plaću od 3.000 do 5.000 kuna, što je iznos mjesečne povišice koju su poreznom reformom dobili članovi uprava velikih kompanija.

Stoga se SDP, dodaje Bernardić, zalaže za potpunu zabranu i jaču kontrolu nezakonitog i neplaćenog prekovremenog rada, te rješavanje problema demografskog deficita novim i sigurnim radnim mjestima.

Upozorava da je Hrvatska značajno iznad europskog prosjeka po broju radnika koji radi nedjeljom- čak 36,7 posto zaposlenih u Hrvatskoj, dok je u EU prosjek znatno niži i iznosi 25,3 posto. Ono što najviše podiže hrvatski prosjek, kaže, je trgovina u kojoj radi gotovo 200.000 ljudi, prvenstveno žena koje ponekad rade i po tri tjedna zaredom bez ijedne slobodne nedjelje. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene