Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Darinko Kosor o rekonstrukciji Vlade

"Zašto ne bismo išli na nove izbore? Ja sam protiv preslagivanja u Saboru"

Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr)
Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik HSLS-a i predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor, koji je prokomentirao aferu zbog koje je Martina Dalić morala otići, stabilnost koalicije i nove ministre gospodarstva te treba li Vladi rekonstrukcija.

Gospodine Kosor, zašto premijer Andrej Plenković cijeli dan izbjegava dati odgovor o tome tko je odvjetnika Borisa Šavurića doveo u Vladu?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije" Ministri s optužnicom Jedan uhićen na dužnosti Brojne afere: Zamijenjena ili smijenjena čak 22 ministra u dva mandata Andreja Plenkovića

"To mora odgovoriti predsjednik Vlade, ne mogu ja to odgovoriti."

A zanima li to i vas?

"Koliko znam, i drugi koalicijski partneri, osim Mosta, početkom prošle godine nisu bili uključeni u pripreme oko zakona. Hvala Bogu da nismo."

Zašto to kažete?

"Jer vidimo sada da su oni koji su pozvali ljude u neformalnu skupinu pogriješili. S jedne strane HDZ, a s druge strane Most. Da sam ja imao mogućnost sudjelovati, ja bih predložio da to bude radna skupina u Ministarstvu gospodarstva. I tada bismo imali službeno ljude koji su kao stručnjaci konzultirani i izbjegli bismo sve ove probleme."

Je li premijer negdje pogriješio?

"On je svoju grešku i priznao, na tragu ovog što sam rekao. Bilo bi mnogo bolje da je bila službena radna skupina i da se u zakon ugradila klauzula vezano za sukob interesa i da ljudi koji su radili na pripremi zakona nisu bili u mogućnosti poslije biti podizvođači."

Jeste li Vi pitali premijera tko je doveo Borisa Šavurića u Vladu?

"Ne."

Ne zanima Vas to?

"Pa, nije da me ne zanima, nego bilo koji odgovor koji bih ja dobio kao koalicijski partner ne bi riješio ovo pitanje koje sad imamo. A najvažnije je pitanje kako izvući Agrokor kao tvrtku, zajedno sa svim dugovima i vjerovnicima iz krize i kako sačuvati radna mjesta. Ja kao predsjednik Odbora za gospodarstvo radim na tome da do 10. srpnja dođe do nagodbe i kako bi Agrokor i svi kooperanti Agrokora mogli dalje poslovati."

Rekli ste da HDZ nema vašu potporu, ali da je ima dok ga vodi Plenković. Znači li to da ako HDZ promijeni kapetana, ili ga namjerava promijeniti, u tom slučaju izlazite iz Vlade?

"Ja nisam rekao da HDZ nema našu potporu. Ja sam rekao da HDZ ima našu potporu kao koalicijski partner, ali s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem".  

A što u slučaju bez njega?

"Pa izbori. Vrlo jednostavno. Zašto ne bismo išli na nove izbore? Ako dođe do preslagivanja, a to smo već jednom prošli s gospodinom Karamarkom i s gospodinom Oreškovićem, ja sam protiv preslagivanja u Saboru. Ja sam i tada bio za to da g. Orešković ostane premijer i da nema preslagivanja, ali nije me se slušalo. Ako bi se sad išlo s istom inicijativom, s jednom reprizom, to ne bismo podržali i ne bismo podržali takvu većinu."

Čuli smo da je Milan Bandić danas tražio rekonstrukciju Vlade. Mislite li da joj treba osvježenje?

"Mislim da su to spinovi gospodina Bandića."

Treba li osvježenje Vladi?

"Treba, ali o tome će odlučiti g. Plenković."

Koga treba zamijeniti?

"Pa, kažem, o tome će odlučiti g. Plenković. On je nešto i najavljivao, da će nakon ljeta doći do rekonstrukcije, ali na njegovu inicijativu."

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene