Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Branka, imaš li ono za mene?'

Pavošević: Milinoviću sam morala davati 10.000 kuna mjesečno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević brani se šutnjom, a na sudu je za danas završilo čitanje njezina iskaza.

Nakon što je USKOK-u priznala da je sudjelovala u punjenju stranačkog 'crnog fonda' novcem izvučenim iz državnih institucija i tvrtki, na sudu se čitao iskaz Branke Pavošević. Ispričala je kako je HDZ bio u dugovima te da je njen zadatak bio uvesti red u troškove. Sanader joj je 2003. godine osobno predao oko milijun kuna. Pojasnio joj je da je taj novac prikupljen u podružnicama HDZ-a u inozemstvu. Tim je sredstvima, kaže, platila emitiranje predizbornih spotova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fimi media Odbačen Houdek kao svjedok Slika nije dostupna Fimi media HDZ: Nismo krivi, a USKOK je optužnicom odlučio o pobjedniku izbora!

>> Barišić otkrio kako je HDZ nabavio sporne BMW-e

Direktor kampanje bio je Ratko Maček. 'Za njega su govorili da je bog i batina i da odlučuje o svemu', rekla je Pavošević te dodala da joj je u više navrata donosio veće količine novaca.

Tvrdi da joj je Sanader rekao da novce koje dobije od Mačeka i Vukelića ne evidentira. 'To mi je bio šok, jer sam 17 godina radila u FINI gdje je sve po propisima. Nisam bila u poziciji da bilo što kažem, jednostavno sam poslušala nalog predsjednika stranke. Postupala sam kako mi je naložio. Maček mi je rekao da se sredstva ne evidentiraju u blagajnu', rekla je Pavošević.

'Prikazivalo se da je potrošeno manje novca nego se zaista potrošilo'

'Nakon Mačeka koji bi donio novac, dolazile bi osobe kojima bi ja isplatila iznos koji bi mi Maček rekao', ispričala je bivša blagajnica stranke.

Rekla je da je oko 15 milijuna kuna u stranku došlo mimo blagajne, a po nalogu Mačeka prikazivano je da je potrošeno manje od onoga što je zapravo bilo.

Kako je financirana predsjednička kampanja 2005.?

'Za vrijeme predsjedničke kampanje 2005. primila sam iznose na donacije koje nisam evidentirala. Primila od Marinka Mikulića, iz tvrtke Pan papir, iznos od 1,3 milijuna kuna', rekla je Pavošević te dodala kako je tada i od Zvonka Zubaka primila 10 tisuća eura te da je iste godine od Petra Đukana primila više od milijun kuna.

'Ništa se u stranci nije moglo učiniti bez izričite naredbe Sanadera', rekla je Pavošević.

Kazala je kako raspolaže evidencijom iz 2005. godine, odnosno da ima podatke o osobama koji su primali naknade i sudjelovali u kampanji.

U godini predsjedničke kampanje, kaže, primila je oko 9,7 milijuna kuna neevidentiranog novca. 'Imam rukom pisane bilješke, gdje sam vodila priručnu evidenciju, iz koje proizlazi ovaj iznos', kazala je.

Za Biancu Matković svaki mjesec 8.000 kuna 'na crno'

Jednog je dana Sanader Pavošević rekao kako će Bianci Matković svaki mjesec isplaćivati 8.000 kuna, a njezinim tajnicama 1.500 kuna te da se taj novac ne evidentira. 'Rekao mi je da će to biti iz sredstava koja nitko ne mora znati, a to je značilo da će to sve biti na crno', rekla je Pavošević. 

Matković je u dogovoru sa Sanaderom ponedjeljkom uvela catering. 'I svaki ponedjeljak smo naručivali 80 ruža od cvjećara', ispričala je Pavošević.

Za MIlinovića 10.000 kuna mjesečno

'U periodu od veljače pa do odlaska Sanadera plaćala sam i Darku Milinoviću 10.000 kuna mjesečno', rekla je Pavošević, pojasnivši kako je to bio nalog od Sanadera. 'Ubuduće plaćaj i Milinoviću 10.000 kuna, to je rekao Sanader. Plaćanje će ići od novca od Barišića. Za te isplate sačuvala sam dva komada papira, gdje sam upisivala kada je Milinović dolazio po novac', ispričala je Pavošević.

'Zvao je i pitao, Branka, imaš ono za mene? Pa bi se dogovorili kada će doći', rekla je Pavošević.

Ispričala je kako je mjesečno u ime naknada isplaćivala 60 do 70 tisuća kuna.

Jednom ju je Barišić pozvao da dođe potpisati zahvalnicu za donirane od milijun kuna. Zahvalnica je bila na ime Miho Zrnić Marinović. 'Meni je sve to sa zahvalnicama bilo neugodno i sramotno, teško sam se s time nosila jer nikada nisam primila novac', rekla je Pavošević te dodala kako je o ovome obavijestila Sanadera, a da je on samo kazao neka napravi kako joj je Barišić rekao.

Žurno smo brojali dva milijuna kuna

U vrijeme kampanje isplaćivala je novac dvjema estradnim grupama, a novac za to joj je davao Barišić. Od 2007. godine, kaže, odlazila je u carinu kod Barišića radi preuzimanja novca za isplate. Ondje mu je pomogla u slaganju novca. On bi, kako je kazala Pavošević, na stol donio veće količine novca izvadio ih iz vrećica, 'a mi (Sanja Crnković, zaposlenica carine, Barišićeva bliska suradnica, Barišić i Pavošević) smo novčanice slagali po apoenima, u buntove'. Dodala je kako Barišić nikada nije govorio otkud ti novci i za što su namijenjeni.

Ispričala je kako su jednom novac morali prebrojati u žurbi, te da se radilo o dva milijuna eura za koje je Barišić rekao da do 12 sati moraju izaći iz Carine. 'Kada smo to brojali, popodne se u Zagrebu dogodilo ubojstvo Ive Pukanića. Sam taj osjećaj brojanja novca, u meni je izazivao nelagodu', rekla je Pavošević.

Sačuvala neke bilježnice

Nakon što je Bačić postao glavni tajnik upoznala ga je s isplatama naknada. 'Pokazala sam mu bilježnicu gdje su se potpisivale osobe. Bačić nije ništa komentirao, meni nije djelovao iznenađeno', rekla je Pavošević. Nakon razgovora s Jadrankom Kosor rečeno joj je da prestane s vršenjem isplata, a uništena je i posljednja bilježnica s evidencijom o isplatama. Međutim, tražili su je da napravi popis osoba kojima su se vršile isplate, što je i učinila. Po odlasku Sanadera, saznala je da je on u uredu imao kasu te da se u nju moralo provaliti jer nitko nije imao ključ.

U početku je, kaže, uništavala dokumentaciju, ali neku je sačuvala zbog straha, kako bi se vidjelo da nije zadržavala novac već s njim raspolagala po nalogu Sanadera, Barišića, Vukelića i Jarnjaka.

Za danas je suđenje završeno i nastavlja se 7. svibnja.

Inače, osim Pavošević i Barišića, krivnju u slučaju "Fimi media" priznali su i vlasnica marketinške agencije po kojoj je slučaj dobio ime Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi bivši premijer Ivo Sanader, njegov glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je "crni fond" nastao bez znanja stranačkih tijela. (Hina/ T.Š. /Mi. Dr. / I.D.)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene