441102
441102
441102
441102
441102

'ZAISTA JE ŽALOSNO DA IH NEMA' Državni vrh nije se pojavio na obilježavanju Dana antifašističke borbe

  • , 22.06.2016., 13:09
  • Autor:
  • komentara

U šumi Brezovici kraj Siska obilježen je Dan antifašističke borbe.

 
 
 
 
Obilježen Dan antifašističke borbe (Video: Dnevnik Nove TV)
Obilježen Dan antifašističke borbe (Video: Dnevnik Nove TV)

U šumi Brezovica kod Siska u srijedu je svečano obilježen Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, u spomen na osnivanje prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europu, a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u Spomen parku Brezovica, obraćanjem uzvanika istaknuta je važnost ideje antifašizma.

Vijence su položili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Margareta Mađerić, izaslanica predsjednika Vlade RH ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, izaslanstva HAZU-a, veleposlanstava u RH, Grada Zagreba, Sisačko-moslovačke županije i Grada Siska, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Antifašističke lige i drugi uzvanici.

U ime organizatora svečanosti predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) Franjo Habulin je u povodu 75. obljetnice ustanka protiv fašizma pozdravio prvotno borce, a onda sve građane Hrvatske.

Rekao je da Hrvatska ne bi bila ista bez antifašističke borbe, dodavši da 'desničari tu istinu još nisu spoznali, nego krivotvore činjenice misleći da će one zbog toga nestati'.

"Antifašizam je bila borba svih naroda Hrvatske, a vodeću su snagu činili komunisti na čelu s Titom. Većina boraca se borila za slobodu ili da izbjegnu logore i smrt", izjavio je Habulin. Kazao je i da se Dan Europe slavi kada i dan pobjede nad fašizmom, na dan svih slobodnih građana.

Habulin je također ustvrdio da se 'antifašističke borce demonizira', da se uništavaju spomenici i spomen ploče, a društvo pred tim zatvara oči. "Nasuprot tome imamo snage da se odupremo tim tokovima. Ne treba nam zajedništvo u laži, nego zajedništvo u borbi za slobodu", kaže Habulin.

Na obilježavanju izaslanici predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade

Svečanom obilježavanju je nazočila i položila vijenac, izaslanica predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića ministrica Jurlina Alibegović, koja je rekla da Hrvatska stoji pred novim izazovima, kao što su nedovoljno obrazovanje, starenje stanovništva, ekonomska nestabilnost.

Rekla je da ti problemi nisu ni blizu grozotama Drugoga svjetskog rata, i kako je danas prilika za zahvalu borcima protiv fašizma koji su se opredijelili za suvremene vrijednosti. "Antifašizam je utkan u Ustav RH, kao i sloboda, ravnopravnost, demokracija i vladavina prava", kazala je Jurlina Alibegović.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera, saborska zastupnica Margareta Mađerić je rekla da se ne smiju zaboraviti životi ljudi koji su se borili za slobodu.

"Nitko ne smije omalovažavati hrabrost, živote i žrtvu koju su tada podnijeli borci za stvaranje današnje slobodne i demokratske Hrvatske", kazala je Mađerić.

Izaslanik predsjednice države Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik milan Bandić je kazao da su se Hrvati odlučno borili protiv fašizma i nacizma, i da se stoga moraju boriti za svoju sadašnjost, ali i budućnost

"Ne zaboravimo prošlost, nego učimo iz nje", naglasio je.

"Hrvatska ne bi bila ista bez hrvatskih partizana, doprinijela je borbi protiv fašizma u cijeloj Europi, a NDH je teret koji nas prati i kojeg smo se odrekli i osudili ga", rekao je Bandić.

Naglasio je da se hrvatska budućnost mora graditi na solidarnosti, uvažavanju, ravnopravnosti, da je antifašizam jedna od najvećih vrednota, a pokret protiv fašizma i nacizma pokret utemeljen na najvišim demokratskim načelima i negaciji ideoloških postavki.

Oporbi nije promaknuo nedolazak državnog vrha

Nedolazak državnog vrha nije promaknuo ni oporbi koja je poručila da je to loše, dok su izaslanici opravdavali nedolaske.

'Svako ima svoje obaveze, u svakom slučaju poslali su izaslanike ja mislim da su to temelji povijesti na kojima se gradi suvremeno društvo i suvremeni razvoj današnjice', rekla je Jurlina Alibegović.

'To je toliko važan dan u našoj povijesti koji ima refleksije na ustav, bilo bi u redu da je cijeli državni vrh ovdje. Ovdje je mjesto i predsjedniku vlade i predsjednici, zaista je žalosno da ih nema', poručio je Ivo Josipović.
 

 

Ikić Baniček: Čini se kao da borba ide ispočetka i da partizani rat već nisu jednom dobili

Središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, u šumi Brezovica kraj Siska, organizirali su Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija, a sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je kako "važnost nije samo u obilježavanju ovoga dana, nego je to i borba protiv stvaranja neofašizma".

Ističe da se protiv novog fašizma mora boriti, 'jer se čini kao da borba ide ispočetka i da partizani rat već nisu jednom dobili'.
"Idemo u borbu u kojoj nema pušaka i bombi, ali smo napadnuti lažima i podvalama. Relativiziranjem žrtava i zločinaca, kao i morala, zamagljuje se razlika između 'nas i njih', pa će oni pobijediti a mi izgubiti. Onda će bilo tko, pa i notorni neofašist kojem su dali zadatak da nam ubije kulturu, moći za sebe reći da je antifašist, iako po mom znanju antifašisti ne nose ustaške kape", izjavila je Ikić Baniček.

Također je rekla da je 'antifašizam crta obrane za slobodu, a oni koji su iza te crte bore se za zlo'. (Hina/Ma.B.)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se