Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan ružičaste vrpce

Zabrinjavajuće stanje: Rak dojke najčešća zloćudna bolest kod žena

Ružičasti baloni (Foto: Dnevnik.hr)
Ružičasti baloni (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vesna Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) Vesna Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tijekom pregleda (Foto: Dnevnik.hr) Tijekom pregleda (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sugovornica Zdenka (Foto: Dnevnik.hr) Sugovornica Zdenka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sugovornica Sanja (Foto: Dnevnik.hr) Sugovornica Sanja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Borkinje protiv raka (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Rak dojke je najčešća zloćudna bolest kod žena! No, ako se otkrije na vrijeme - izlječiv je u više od 90 posto slučajeva.

Važnost redovitih pregleda i samopregleda liječnici su posebno istaknuli jer je diljem Hrvatske u znak potpore oboljelima obilježen Dan ružičaste vrpce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Humanitarna akcija Simboličnim zaronom Goran Čolak najavio kampanju 'Darujmo ružičasti život' Slika nije dostupna Dan ružičaste vrpce Marijin život s rakom: 'Živjeti dalje normalno - to je najbitnije od svega'

Na svoj 50-ti rođendan Zdenka je dobila dijagnozu raka dojke. "I nije to bio nimalo veseo dan", kazala je Zdenka. "Moram priznati da sam bila jako preplašena. Čak sam bila na pregledu 6 mjeseci prije toga, ništa se nije vidjelo na mamografiji i onda mi je iskočila jedna kvrga od stresa ispod pazuha", dodala je.

Borba je bila teška, ali kaže isplatilo se boriti. Danas korača povorkom sjećanja na sve preminule kao i za one koji se i dalje bore s ovom bolesti. "Kad sam bila operirana onda sam sjela sama sa sobom, razmislila dobro što dalje i kako dalje i shvatila da jednostavno sve što je negativno maknem od sebe", objasnila je Sanja.

Ono što se savjetuje mladim ženama od 20 godina na dalje - samopregled svaki mjesec i ultrazvuk jednom godišnje. Žene starije od 40 godina na mamografski pregled trebale bi jednom u dvije godine.

"Veća je mogućnost oboljevanja u starijoj dobnoj skupini, međutim nažalost primjetili smo da relativno dosta i mladih djevojaka ispod 30 godina. To nije nekakav značajan broj, ali je", smatra predsjednica Europa Donna Hrvatske doc.dr.sc. Vesna Ramljak.

Tisuće novooboljelih od raka dojke

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je u 2016. godini bilo 2800 novooboljelih žena. U 2017. godine od te su bolesti umrle 853 žene. "Imamo dosta zabrinjavajuće stanje, na sreću - zadnje dvije tri godine imamo bolje preživljenje, imamo bolji odaziv na screening, ali to ni blizu nije onome što bi trebalo biti", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ali moglo bi biti - samo da se malo osvijestimo. Diljem Hrvatske Dan ružičaste vrpce obilježen je humanitarnim akcijama i puštanjem ružičastih balona. I nije ovo bolest koja pogađa samo žene - u manjem postotku zahvaća i muškarce. Karcinom dojke otkriven na vrijeme znači izliječenu bolest. Ali često, nažalost, zaboravimo da o svom zdravlju i mi sami odlučujemo.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus posjetila je kliniku za tumore. Rak dojke u ranoj fazi , baš kao i većina malignih bolesti, ne pokazuje nikakve simptome. Kako ga prepoznati, objasnio je jedan od vrhunskih liječnika u Klinici za tumore, dr.sc. Andrej Roth, plastični kirurg. 

"Najčešći simptomi su novonastala kvržica u dojci, bolnost dojke, crvenilo, eventualno uvlačenje bradavice ili nekakav iscjedak na nju", kazao je dr. Roth i dodao da se prvi simptomi nekad mogu pojaviti u ranoj fazi, najčešće kod mršavijih žena s manjim dojkama. "Ranije će se pojaviti i ako je sve bliže površini kože ili bradavice", dodao je i istaknuo da je jako važno da žena koja primijeti kakav simptom odmah o tome obavijesti svojeg liječnika.

Odaziv žena na preventivne preglede je oko 60 posto. "Mi bi htjeli da odaziv bude nešto veći, od 80 do 90 posto", kazao je Roth i dodao kako je najvjerojatniji razlog neodazivanja žena na preventivne preglede dojke nerazvijena svijest o samoj bolesti, a neke od žena idu i samostalno na pregled.

Jadranka Skendrović, žena koja je otkrila rak dojke kazala je kako je prvi simptom bio "čudna bol" u desnoj ruci, a kad je popipala dojku, osjetila je kvržicu. "Plakala sam, urlala, vikala - zašto ja?", kazala je Jadranka. Dodaje da je bila ljuta, a onda se sabrala i krenula u borbu protiv raka. Pobijedila je rak. "Žene moraju vjerovati liječnicima i u svoju pobjedu, a uz potporu obitelji i prijatelja mogu pobijediti rak", poručila je Jadranka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene