Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Cilj je udaljiti zlostavljača, a ne žrtve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položila je vijenac na zagrebačkome Općinskom građanskom sudu na kojemu su tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, poručivši tom prigodom da se o obiteljskom nasilju ne smije šutjeti.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna u spomen na ubojstvo sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i stranke u brakorazvodnoj parnici Gordane Oraškić, čiji je suprug Mato Oraškić na Općinskom sudu u Zagrebu prije 14 godina ubio sutkinju, odvjetnicu i svoju suprugu, a sudsku službenicu teško je ranio.

Minutom šutnje odana je počast ubijenima i zapaljene su svijeće ispred sudnice gdje se tada dogodio zločin, a koja je danas pretvorena u spomen-sobu.

Četrnaestu godinu ovdje se prisjećamo dviju žena koje su stradale radeći svoj posao i treće ubijene koja je željela prekinuti začarani krug obiteljskog nasilja, istaknula je ministrica Opačić okupljenima koji su došli iskazati počast ubijenima.

Taj dan, proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, prigoda je da se istakne neprihvatljivost nasilja o kojemu se, naglasila je, ne smije šutjeti, već ga se mora prijaviti.

Pročitajte i ovo Nasilje u školi, ilustracija Priveden je Tukao ju je mjesecima, a kad se pristala naći s njim na kavi, uslijedio je najveći horor Ilustracija Prevezena u bolnicu Užas na sjeveru Hrvatske: Pijan bacio bombu i ozlijedio ženu, policija ga jedva svladala i pronašla još jednu

>> Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Tužno sjećanje na ubijene

Iako statistike govore o smanjenju broja obiteljskog nasilja, Opačić upozorava da još postoje žene i djeca koji trpe nasilje u svojim domovima. Cilj joj je, kaže, pokrenuti zakonske mehanizme kako bi se udaljilo zlostavljača, umjesto sadašnje prakse da se žene i djecu smješta u skloništa.

'Oko sedam milijuna kuna koje sada trošimo na skloništa za žene i djecu, za koju godinu mogli bismo utrošiti u psiho-socijalni tretman zlostavljača kojega bi udaljili iz obitelji, a žene i djecu ostavili u njihovom domu', rekla je ministrica.

Istaknula je i važnost uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, posebno njegova modula o nenasilnom rješavanju sukoba kako bi se djecu od najranije dobi učilo da probleme 'ne rješavaju šakama, već razgovorom'.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin također je istaknuo važnost nulte tolerancije prema nasilju. Upozorio je i na česta omalovažavanja sudaca i sudbene vlasti u javnosti, čime se, kaže, otvaraju vrata za ovakve događaje. Ako ne naučimo lekciju i ne počnemo se ponašati s poštovanjem prema sudu, sucima i strankama koje dolaze na sud, ovakvo nešto, što se dogodilo prije 14 godina, moglo bi se i ponoviti, upozorio je Hrvatin.

Predsjednica Općinskog građanskog suda Mirela Mijoč rekla je kako je samo tijekom 2012. na tri lokacije toga suda u Zagrebu prošlo 558 tisuća osoba od kojih je oduzeto 9.077 komada vatrenog i hladnog oružja i raznih alata koje su pojedinci nosili sa sobom na sud.

Odavanju počasti bio je nazočan i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, predstavnici Odvjetničke komore, Ministarstva unutarnjih poslova, članovi obitelji stradalih, pravobraniteljice, predstavnici udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava i prava žena, te teško ranjena u tom tragičnom slučaju zapisničarka Stanka Cvetković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene