Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan bez mobitela u prometu

Glavne ubojice na cestama: "Moram priznati i biti iskren da ja to nekada radim"

Aktualno Galerija Dan bez mobitela u prometu - 4 Dan bez mobitela u prometu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Slaviša Babić, Hrvatske autoceste Slaviša Babić, Hrvatske autoceste Foto: DNEVNIK.hr Dan bez mobitela u prometu - 3 Dan bez mobitela u prometu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dan bez mobitela u prometu - 5 Dan bez mobitela u prometu - 5 Foto: DNEVNIK.hr +1 Dan bez mobitela u prometu - 2 Galerija 1/6 >>
Vozač s mobitelom za volanom ponaša se kao osoba s jednim promilom alkohola u krvi. Mobitel u vožnji jedan je od najčešćih uzroka nesreća. Sve to osvijestili smo u utorak, na dan bez mobitela u prometu.

Alkohol, brzina, a u novije vrijeme i mobitel su glavne ubojice na cestama. Dovoljna je sekunda nepažnje za prometnu nesreću, a korištenje mobitela u prometu uspori čovjeka dvije i pol sekunde u reakcijama."Dan bez mobitela u prometu" već osmu godinu ukazuje na ovaj problem.

"Ove godine fokus imamo na profesionalne vozače, to je jedna industrija koja raste. Pogotovo kompanije dostava hrane i svih potrepština i postoje puno načina na koje se vozači mogu educirati jer svi znamo oni su ovisni u svom poslovanju u korištenju aplikacija koje se koriste na mobitelu", kaže voditeljica kampanje Renata Ivanović, 

Prema istraživanjima tijekom vožnje mobitel koristi 73 posto vozača, 21,4 posto biciklista, a na pješačkim prijelazima 65,5 posto pješaka.

Kako bi se broj automobilskih nesreća smanjio u akciji sudjeluju i Hrvatske ceste i to oglasima na stotinjak lokacija diljem zemlje. Istraživanjem su utvrdili kako osim mobitela za pozive, vozači idu i korak dalje: "Gdje smo utvrdili kako, osim tipkanja, što je najopasnije u smislu korištenja aplikacija, oko 30% vozača nedvojbeno minimalno koristi mobitel za aplikacije i tipkanje u vožnji, koriste mobitele i za korištenje  aplikacija za komunkaciju, ali ono što je još gore za pregledavanje video sadržaja i za objavu video sadržaja vlastitih za vrijeme vožnje na društvene mreže", rekao je Slaviša Babić iz Hrvatskih autocesta.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić, novinar Nove TV rekordna zapljena Kako je pala uigrana ekipa? "Ovo postrojenje teško da možete nabaviti na internetu ili obližnjoj trgovini"

"Moram priznati i biti iskren da ja to nekada radim, opominjan sam od strane svojih bližnjih i potpuno su u pravu", rekao je Marko.

"Ne koristim, pustim si samo muziku s telefona, sad jel to opasno, pa opasno je i jesti sladoled, ako vam kapne, pogledate dolje i izgubite fokus", smatra Lukša.

Prema procjenama policije, vozač s mobitelom za volanom ponaša se kao osoba s 1 promilom alkohola u krvi.

"Kad govorimo o Republici Hrvatskoj u jednom godišnjem razdoblju onda bilježimo 400.000 prekršaja korištenja mobitela vozača svih vozila u prometu to je nekakvih 5% ukupnoog broja prekršaja u prometu. I što se onda događa - najčešće sudar bočni, izlijetanje s kolnika ili sudar vozila u vozilo ispred sebe", kazala je Marija Goatti,iz zagrebačke policije.

Pročitajte i ovo Promjenjivo oblačno vrijeme Vremenska prognoza Slijede nam temperature primjerene dobu godine: Detalje otkriva meteorolog Darijo Brzoja

Prestanak korištenja mobitela, čuva živote i imovinu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Slavica Parlov Horvat.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene