Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važna obljetnica

Znate li zašto obilježavamo Dan antifašističke borbe i što je toga dana osnovano u šumi kod Siska?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska 22. lipnja obilježava Dan antifašističke borbe.

Dan antifašističke borbe državni je praznik koji se u Republici Hrvatskoj obilježava 22. lipnja.

Pročitajte i ovo Spomenik u Brezovici neradni dan Državni je praznik: Znate li što se danas obilježava? Vox populi - Dan antifašističke borbe produženi vikend VIDEO Pitali smo građane što slavimo u četvrtak, neki će vas odgovori nasmijati: ''Srce Isusovo, nije?''

Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Riječ je o prvoj antifašističkoj postrojbi ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe.

Rano ujutro toga dana nacistička Njemačka napala je Sovjetski Savez i prekinula kratkotrajno savezništvo Hitlera i Staljina.

Na vijest o tom događaju, bez ikakvih naloga sa strane, sisački Hrvati, komunisti i antifašisti krenuli su pod vodstvom Vlade Janjića Cape u šumu, u borbu s Pavelićevom Nezavisnom Državom Hrvatskom i fašizmom.

Do tada kao glavni neprijatelj komunista nije bila označena fašistička osovina, nego zapadne imperijalističke zemlje.

Hrvatski domoljubi, komunisti, nisu čekali proglase i pozive koji su se kasnije zaredali. Krenuli su u akciju, svjesni velikog preokreta na istoku, ali i potrebe da u nacionalno-oslobodilačkoj borbi pridonesu slomu fašizma i stvaranju nove državne zajednice - federativne Jugoslavije, u kojoj će, kako su se nadali, i Hrvatska biti ravnopravna federalna država.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene