Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uznemiren zahtjevom

Dačić: Stav Europske Komisije vodi k zatvaranju dijaloga s Prištinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u srijedu u Beogradu da je uznemiren zahtjevom u dokumentima Europske komisije da Srbija treba poštivati teritorijalni integritet Kosova te je ocijenio da bi takvo stajalište moglo 'voditi ka zatvaranju dijaloga Beograd-Priština'.

'Dosta sam uznemiren ovakvom izjavom jer umjesto da pomogne početku dijaloga, ona ga može zatvoriti. Možda je bilo od Srbije poštenije tražiti da prizna nezavisnost Kosova nego da prizna državni integritet', rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji nakon što od šefa misije EU u Srbiji Vincenta Degerta dobio Izvješće Europske komisije (EK) o napretku Srbije.

Pročitajte i ovo Screenshot Građani zabrinuti UZNEMIRUJUĆE: Objavljen video napada na Mijatovića, vide se huligani kako bježe Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta U Srbiji Totalni kaos u skupštini, padaju uvrede i prijetnje: "Hajde izađi! Majku vam je*em, da vidimo kako ćete proći"

Dačić je objasnio da se formulacija o poštivanju kosovskog integriteta ne navodi u Izvješću EK već 'u drugom dokumentu EU', ne preciziravši o kojem je dokumentu riječ.

Srbijanski premijer je rekao kako ga 'iznenađuje izostanak razumijevanja' napora koje je Srbija dosad uložila na svom europskom putu, uključujući i napore u normalizaciji odnosa s Prištinom.

>> Dačić: Dijalog s Prištinom ne znači da Beograd priznaje Kosovo

Dačić je naglasio da 'Srbija neće pomoći Prištini u zaokruživanju nezavisnosti Kosova' i najavio da će kasnije tijekom dana od povjerenika EU Stefana Fuelea, koji treba doputovati u Beograd, tražiti objašnjenje je li formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova novi uvjet za Srbiju, podsjetivši na ranije stajalište da su za Beograd 'novi uvjeti neprihvatljivi'.

Šef Delegacije Europske unije u Beogradu Vincent Degert izjavio je kako je srbijanskom premijeru predao Izvješće Europske komisije o napretku Srbije kao i dokument o strategiji proširenja Unije istaknuvši da se u njemu jasno izražava namjera da se nastavi s proširenjem, no nije komentirao izjavu srbijanskog premijera da je uznemiren što se u dokumentu Unije navodi potreba poštivanja teritorijalnog integriteta Kosova. On je ocijenio da odnosi EU i Srbije nisu bili nikad bolji, no da ima još zadataka koje treba riješiti poput nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele poručio je u srijedu da će Europska komisija Srbiji predložiti početak pregovora o pridruživanju čim Beograd poduzme neophodne korake ka poboljšanju odnosa s Prištinom, naglasivši da bi te odnose vremenom trebalo potpuno normalizirati.

'Konačni cilj je potpuna normalizacija odnosa s Kosovom', naglasio je Fuele na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu predstavljajući godišnje izvješće EK o napretku zemalja kandidata za članstvo u EU.

U izvješću se konstatira kako je Srbija napredovala na europskom putu, ali i ukazuje na potrebu prevladavanja brojnih slabosti u području vladavine prava te nužnost ostvarenja napretka u normalizaciji odnosa s Kosovom.

Potpredsjednica vlade za europske integracije Suzana Grubješić rekla je na konferenciji za novinare da izvješće Europske komisije nije 'ni pohvala ni kritika' nego da prikazuje objektivno stanje u Srbiji i da će ga vlada detaljno razmotriti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene