Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog Vlade poslan u Sabor

NOVO USTROJSTVO: Broj ureda državne uprave smanjuje se s 20 na pet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovime će se, tvrde u Vladi, ostvariti i određene uštede jer će se smanjiti broj predstojnika ureda te njihovih zamjenika, a broj službi sa dosadašnjih 84 na 35.

Vlada je usvojila nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave. To znači da se okrupnjavaju se Uredi državne uprave s 20 na 5 ureda. To bi trebalo dovesti do ravnomjernog korištenje i bolje kvalitete.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera"

Odnosi Milanovića i Linića više nikada neće biti isti

Pet državnih ureda mjesno bi bili nadležni za područje više županija pa bi tako postojali uredi državne uprave za središnju Hrvatsku, za sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku, te za Dalmaciju, a smanjenjem broja uprava želi se postići učinkovitija raspodjela poslova te, zbog smanjenja broja izvršitelja, i određene financijske uštede.
Snažna intervencija u državnu upravu

"Moj odnos s premijerom je odličan. Nastavljam raditi dalje", rekao je novinarima ispred Banskih dvora i uoči sjednice Vlade ministar Slavko Linić, odgovarajući na pitanje o smjeni njegovog zamjenika Branka Šegona. Ured državni uprave se okrupnjavaju temeljem upravne logike (broja stanovnika, veličinom upravnog podučja i njegove povezanosti), ističe zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan. time operacionalizira jednu od reformskih i drugih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014.-2016. godine, onu o "reorganizaciji (regionalizaciji) državnih institucija i ureda državne uprave", a Pičuljan ističe kako je riječ o "snažnoj intervenciji u državnu upravu".

Širenjem mjesta nadležnosti želi se postići ravnomjernost korištenja stručnih kapaciteta koji na regionalnoj razini u području državne uprave nisu presnažni, rekao je. Predloženim pristupom dobivamo mogućnost korištenja najboljih stručnjaka na toj razini za rješavanje predmeta. Na taj način postižemo normalizaciju upravnog postupanja, dodaje.

Milanović: Županije ne gube svoje ovlasti

Uspostavom novog ustrojstvenog modela ostvarit će se i određene uštede jer će se smanjiti broj predstojnika ureda te njihovih zamjenika s 20 na pet, a broj službi sa dosadašnjih 84 na 35. Radom ureda državne uprave upravljat će predstojnik koji će imati status državnog dužnosnika, a Vlada će ih imenovati na prijedlog ministra uprave u roku 30 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Zakonom se predviđa i mogućnost da građani, odnosno stranke, na jednom upravnom mjestu mogu podnijeti zahtjeve za ostvarenje nekog prava iz mjesne nadležnosti drugog ureda državne uprave ili iz nadležnosti središnjih tijela državne uprave. U tom slučaju zahtjev će se po službenoj dužnosti, bez odgode, dostaviti na rješavanje mjesno nadležnom uredu državne uprave, odnosno nadležnom središnjem tijelu državne uprave.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da predloženim promjenama u sustavu državne uprave županije neće izgubiti svoje ovlasti. Koncentriramo sustav državne uprave, ali županije ne ostaju bez ovlasti, rekao je.

Građanski nadzor nad policijom

Ministar turizma Darko Lorencin u nastavku sjednice Vlade je istaknuo da se kida se uvjet o 2 godine radnog staža u turističkoj agenciji za obavljanje poslova voditelja poslovnice

"Turistička agencija koja pruža online usluge turizma, moći će pružati usluge i iz stambenog prostora umjesto poslovnog", naglasio je Lorencin.

Ministar policije Ranko Ostojić rekao je kako se uvodi jača kontrola nad policijom. Uvodi se građanski nadzor nad policijske ovlasti.

1,2 milijarde kuna Poduzetničkog impulsa

Ministar Gordan Maras je u prijedlogu "Poduzetničkog impulsa" istaknuo da je za poticanje poduzetništva i obrta izdvojeno 1,2 milijarde kuna za 2014. godinu.

Maras je istaknuo i uvođenje posebnih mjera za poduzeća s manje od 10 zaposlenih s 31 milijun kuna potpore. Premijer Milanović je nakon izlaganja ministra Marasa podsjetio da hrvatske tvrtke moraju biti konkurentne i izvoziti.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je na sjednici Vlade kako je pet novih ekipa došlo je prekjučer u Gorski kotar te da novih pet dolazi danas. "Moramo investirati da električnu mrežu stavimo pod zemlju", naglasio je ministar.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović istaknuo je da se pokreću pregovori o sklapanju Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokog obrazovanja.

Ministar Mirando Mrsić rekao je kako je Hrvatska od EU dobila preko 60 milijuna eura za provedbu Garancije za mlade, mjera poticanja zapošljavanja mladih. "Osnivamo kontrolno tijelo", dodao je.

'Vlada sustavno uništava državnu upravu'

Saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar izjavio je kako danas predloženim izmjenama Zakona o sustavu državne uprave vlada dosljedno namjerava uništiti državnu upravu.

"Teško mi je uopće gledati predložene izmjene zakona o sustavu državne uprave koju ova Vlada dosljedno kani uništiti i ovo mi se više čini kao provođenje drugog memoranduma SANU-a nego kao briga o hrvatskoj administraciji", rekao je Mlakar novinarima u Hrvatskom saboru.

Vlada, kaže Mlakar, nema dovoljno ozbiljnosti kada formira nova tijela državne uprave, odnosno spaja ih pa ih naziva brojevima i brojčanim oznakama.

"To sam po prvi put vidio u našoj praksi, imat ćemo ured 1, 2, 3, 4, 5", čudio se Mlakar.

Čini mu se, rekao je, da je taj zakonski prijedlog na putu onoga što je Vlada počela govoriti o regionalizaciji države.

"Sad 20 ureda koji su obavljali poslove državne uprave spaja u pet - to mi se čini kao uvođenje njihove ideje pet regija u Hrvatskoj i to su probali već učiniti u izmjenama Ustava", kazao je.

HDZ-ov osnovni argument protiv takvog prijedloga je, kaže Mlakar, taj što su željeli napraviti decentralizaciju poslova državne uprave.

"Dakle, da dodatno opteretimo urede državne uprave, da rade sve poslove države uprave u prvom stupnju, a ne da ih spajamo i ustvari im uzimamo nadležnosti, centraliziramo, što radi ova Vlada", rekao je.

Vlada izmjenama Zakona o sustavu državne uprave predlaže da Hrvatska ubuduće nema 20 ureda državne uprave već samo njih pet.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene