458095
458095
458095
458095
458095

CVIJET ZA CVJETNI "Moramo braniti Cvjetni od gradonačelnika, koji je ovaj put odlučio ukinuti dušu tog trga"

  • , 23.11.2016., 12:41
  • Autor:
  • komentara

Cvjetni trg u nekoliko je navrata u zadnje vrijeme bio mjesto prosvjeda, no oni su dosad bili vezani uz pokušaje postavljanja terasa za ugostiteljske objekte. Novi je prosvjed, ovaj put zbog uklanjanja cvijeća oko tamošnjih kioska, zakazan za danas u 16 sati.

 
 
 
 
Cvjetni trg, kiosci s cvijećem (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Cvjetni trg, kiosci s cvijećem (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Nakon što su cvjećari i cvjećarke na zagrebačkom Cvjetnom trgu obaviješteni da od ponedjeljka, 21. studenoga, više ne smiju držati cvjetne aranžmane oko svojih kioska već isključivo u njima, jer navodno nema mjesta za pješake te cvijeće guši promet, kako je rekao gradonačelnik Milan Bandić, danas u protestnu akciju na tome mjestu održali članovi Foruma mladih SDP-a.

Prolaznicima su dijelili cvijeće, istaknuvši kako se protive odluci gradonačelnika Bandića te da reda mora biti, ali da cvijeće ovdje nikome ne smeta. Zapitali su i kako to da gradonačelniku više smetaju cvjećari od sve glomaznijih terasa koje se ondje postavljaju i zatvaraju put prolaznicima.

Mladi SDP-ovci dijele cvijeće (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Mladi SDP-ovci dijele cvijeće (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Gradski zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Dominik Etlinger istaknuo je kako su cvijeće i cvjećari simbol Cvjetnog trga te poručio da "ne treba na slabijima 'bildati mišiće' nego nekada pokazati zube i jačima". Dodao je kako mu se čini da motivi gradonačelnika nisu jasni ni njemu samome.

"Moramo razmišljati o prostoru kao cjelini i vidjeti dokle točno mogu ići terase i što napraviti sa cvjećarima. Mora se pronaći cjelovito rješenje umjesto da se jedne miče, a drugima sve dopušta", izjavio je Etlinger novinarima. Dodao je i kako treba prestati s praksom prema kojoj je Zagreb grad privilegiranih pojedinaca koji mogu sve, dok obični ljudi ne mogu ništa.

Etlinger se osvrnuo i na rekonstrukciju Gajeve ulice, koja još nije dovršena, jer za to, ocijenio je, očito nema političke volje. "Kad prođete Gajevom vidite da se tamo i ne radi za što nisu krivi ni radnici pa ni njihovi šefovi. Problem je u tome što nema političke volje. Kad ima političke volje, onda se nešto riješi preko noći, a kad nema onda to traje mjesecima", ustvrdio je Etlinger.

Osiim što hotelijeri i privatni iznajmljivači u središtu grada gube golemi promet, na što upozorava HSLS, Etlinger ističe kako se stvaraju i prometni čepovi. "Gajeva je raskopana dva mjeseca, Britanac preko četiri mjeseca. To su mjesta u centru grada i to se ne smije dešavati", upozorio je, prenosi Hina.

Prosvjednu akciju istim su povodom na društvenim mrežama organizirali i građani, pod nazivom Cvijet za Cvjetni. "Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani, moramo ponovno braniti Cvjetni trg od gradonačelnika koji je ovaj put odlučio ukinuti dušu tog trga, a to je cvijeće.

Dođite danas u 16 sati na Cvjetni trg, ostavite cvijet nasred trga i poručimo Bandiću, da želimo Cvjetni trg pun cvijeća, a ne terasa! Vratimo cvijeće na Cvjetni!", istaknuto je u pozivu na Facebooku.

Podsjetimo, Cvjetni trg u nekoliko je navrata u zadnje vrijeme bio mjesto prosvjeda, no oni su dosad bili vezani uz pokušaje postavljanja terasa za ugostiteljske objekte.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se