Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A dobri preduvjeti za uzgoj

Čak 90% cvijeća uvozimo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruža, orhideja ili tek malena tratinčica. Dovoljno da mnogima izmame osmijeh na lice. No, jeste li znali da čak 90 posto cvijeća koje kupujemo u cvjećarnicama dolazi iz uvoza? Uz blagu klimu, Hrvatska ima odlične preduvjete za uzgoj cvijeća, no proizvodi se tek za sezonske potrebe.

Šarene, mirisne i domaće. Sezona maćuhica u samom je vrhuncu, a da bi zablistale, Ana Baričić zna recept. 'Krenuli smo u posao s ljubavlju jer proizvodnja cvijeća nije jednostavna', kazala je Ana koja ima rasadnik.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

Uz maćuhice, krizanteme su jedna od najčešćih cvjetnih vrsta u hrvatskim rasadnicima. I to upravo uoči Svih svetih, a zatim kreće sezona božićne zvijezde. Da bi do blagdana dobile prepoznatljivu crvenu boju, brine se Iva Maršan, koja je zahvaljujući cvijeću pronašla posao. 'Ovdje sam ovo ljeto došla sezonski i ostat ću dok se zvijezde tu zalijevaju, dok ima posla', kazala je Iva.

>>
Ministarstvo upozorava: Visibabe su zaštićene biljke!

Iz tog plastenika na blagdanske stolove trebalo bi stići čak 9.000 božićnih zvijezda. Nažalost, ne bez problema. 'Mi ne možemo reći kojom cijenom ćemo izaći vani dok taj uvoz ne odredi svoju cijenu', objasnila je Ana.

A uvoz je prevelik. 'U toku godine, najveći dio, gotovo 90 posto cvijeća kojeg Hrvatska potroši, uglavnom se, nažalost uvozi. Najviše se uvozi iz Italije i Niozemske. Iz Italije na godinu uvezemo više od 8.000, a iz Nizozemske više od 6.000 tona cvijeća. Vrijednost uvezenih biljaka, procjenjuje se, iznosi i do 50 milijuna dolara.

Hrvatska ima veliki potencijal, zasad nedovoljno iskorišten. 'Rješenje je ili udruživanje ili jednostavno organizirani način proizvodnje na koji bi se mogao povećati samo tržište i asortiman', kazala je Branka Perinčić, stručnjakinja za hortikulturu. Interesa ima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene