447937
447937
447937
447937
447937

Cvitan: DORH obavlja odgovarajuće provjere u vezi s Mlakarom, Vreskom i Ropušem

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u četvrtak je u vezi s navodnim isplatama austrijske Hypo Alpe Adria banke ustavnome sucu Davorinu Mlakaru, članu Državnog izbornog povjerenstva Josipu Vresku te Danijelu Ropušu rekao da DORH obavlja odgovarajuće provjere.

 
 
 
 
Dinko Cvitan (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Dinko Cvitan (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Na novinarsko pitanje o mogućem pokretanju postupka u Hrvatskoj u slučaju isplate po 210 tisuća eura Hypo Alpe Adria banke Mlakaru, Vresku i Ropušu, o čemu se u Austriji vodi sudski postupak, Cvitan je odgovorio kako o tim predmetima neće govoriti te da može reći samo da državno odvjetništvo obavlja odgovarajuće provjere.

Za usluge u prenamjeni poljoprivrednoga zemljišta u građevinsko u Šimunima te zbog utjecaja na čelnike HNB-a pri davanju suglasnosti za prodaju Hypo banke bavarskoj BLB banci, toj je trojici prije desetak godina navodno isplaćeno po 210 tisuća eura, objavljeno je prije dva mjeseca. Navedeno je i da je član DIP-a Josip Vresak u sklopu sudskog postupka koji se vodi na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu protiv bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria banke Josefa Kirchera zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura austrijskim istražiteljima priznao da je primio novac od Hypo banke za određene projekte u Hrvatskoj i utjecaj na HNB, i to kad je već bio član DIP-a. 

Dinko Cvitan je u Puli bio na svečanom otvorenju novog sjedišta Županijskoga i Općinskoga državnog odvjetništva te Zemljišnoknjižnog odjela Općinskoga suda, koje je nakon pet godina obnavljanja i uloženih 28,5 milijuna kuna otvoreno u bivšoj austrougarskoj vojarni u Puli.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je kako je to dio 17 milijuna eura vrijednog projekta potpore pravosudnom sektoru koji se financira zajmom Svjetske banke. "Taj bi novac trebao pridonijeti učinkovitosti pravosudnog sustava u koji se u zadnjih pet godina iz proračuna svake godine izdvaja po sto milijuna kuna manje", rekao je Šprlje na svečanom otvorenju. Dodao je kako od svih onih koji su na vlasti ili žele biti na vlasti očekuje da to pokažu na primjeru proračuna i poboljšaju stanje u pravosuđu te povećaju ulaganja u pravosudni sustav jer se bez njih ne mogu očekivati veliki rezultati. Grad Pula osigurao je svu potrebnu komunalnu infrastrukturu za zgradu u koju će se preseliti 120 zaposlenika. Ministar Šprlje istaknuo je kako se i u drugim dijelovima zemlje ulaže u pravosudne prostorije, pri čemu je najavio da će se u Metkoviću za dva tjedna otvoriti još jedan objekt. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se