Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta STEM "revolucija"

Croteam o projektu Croatian Makersa kojeg su donirali: ''Rješenje nije osobito elegantno, ali pali''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Croatan Makers odvažili su se na ''hakiranje'' obrazovnog sustava 19. stoljeća i provođenja reforme školstva u praksi - u STEM području. U tome im pomažu i mnogi donatori među kojima je i Croteam koji su za DNEVNIK.hr objasnili značaj ovog projekta za IT tvrtke, ali i cijelo društvo

Projekt udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – Croatian Makers crowdfunding kampanjom prikupili su gotovo 270.000 dolara i time premašili cilj od 60.000 dolara za kupnju BBC Micro:bitova, mini računala koji učenicima pomažu da se upoznaju s robotikom.

Pročitajte i ovo PR FRANCK PODRŽAVA CROATIAN MAKERS LIGU Franck podržao odlazak mladih robotičara na natjecanje u Kinu Slika nije dostupna Obišla ih ministrica Superfinale Croatian makers lige: 200 djece natjecalo se u robotici

Micro:bit je mini kompjuter pomoću kojeg djeca mogu sastaviti robota i uključiti se u STEM aktivnosti. Croatian Makers podijelit će barem 3.600 Micro:bitova, kao uvod u veći cilj: da svako dijete u 6. ili 7. razredu dobije po jedan već iduće školske godine. Kampanja traje još desetak dana, a donacijom se možete uključiti i vi.

Jedna od kompanija koja je donirala je i Croteam, svjetski poznata hrvatska tvrtka za razvoj i proizvodnju računalnih igara.

Za DNEVNIK.hr kažu kako se u Hrvatskoj u IT industriji godišnje otvori više od dvostruko novih radnih mjesta nego što obrazovni sustav nudi stručnjaka, a dio rješenja su i uvjeti poslovanja domaćeg IT sektora. 

''Ukoliko se ostvari zamisao organizatora o uključivanju srednjih škola u projekt, kao i plan da u sljedećoj školskoj godini svako dijete u 6. ili 7. razredu dobije po primjerak džepnog računala i alata za učenje Micro:bit, rezultate možemo očekivati u vrlo kratkom roku. Izrada videoigara dinamičan je i kreativan posao za kojeg se odlučuje sve više mladih, a najmlađi među njima svoje prve studije otvaraju već u srednjoškolskoj dobi. Čak i u Hrvatskoj'', kažu.

''Ako govorimo o IT sektoru, s kojim industrija videoigara dijeli brzi rast i pozitivne trendove, u Hrvatskoj se godišnje otvori više od dvostruko novih radnih mjesta nego što obrazovni sustav nudi stručnjaka. Procjenjuje se da će do 2020. godine u Europi nedostajati više od četvrt milijuna kvalificiranih ICT stručnjaka pa se postavlja i problem "odljeva mozgova". Dio rješenja svakako su i uvjeti poslovanja domaćeg IT sektora'', napominju.

U Croteamu podsjećaju i na brojne druge privatne projekte kojima se pokušava ići u korak s potrebama tržišta.

STEM je kratica za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. ''Prije svega treba reći da se proteklih godina u Hrvatskoj mnogo govorilo i radilo na uključivanju područja STEM u obrazovanje. Algebra je pokrenula Digitalnu akademiju za osnovnoškolce s naglaskom na programiranje i logičko razmišljanje, a Lego gradionica vidjela uključivanje robotike i matematike u aktivnosti nižih razreda kao komparativnu prednost u budućem razvoju. S druge strane, udruge, institucije i inicijative poput eSkillsa, HUP-a, HGK, Cisexa i CGDA upozoravale su na važnost sistematskog stjecanja ICT vještina i znanja, a sve odreda pozivale na – dijalog. Kreiranje nacionalne Strategije razvoja digitalnih radnih mjesta i vještina danas je zadaća Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva'', ističu u Croteamu.

Na pitanje kako im izgleda pokrenuta STEM "revolucija" odgovaraju prilično slikovito. ''Kao automobil koji stoji uz cestu, s otvorenim poklopcem motora. Dok poslovični stručni tim stoji sa strane, zabrinuto zuri i razmatra opcije, udruga Croatian Makers odlučila je naprosto - pogurati. Rješenje nije osobito elegantno, ali pali. Koliko je ova opcija bolja od stajanja na mjestu svjedoči broj od preko dvije tisuće tvrtki i pojedinaca koji su odluči priskočiti upomoć s guranjem'', kažu u Croteamu.

S obzirom na perspektivnost zanimanja u IT sektoru, veoma je korisno razvijati vještine STEM-a od malih nogu. Što Croteam iz perspektive poduzetnika u IT industriji savjetuje roditeljima? ''Pretpostavljam da ovdje savjet nije mnogo drugačiji od podrške djetetu s interesom za bilo koje drugo područje ili aktivnost. Za mnoge će roditelje već biti izvrsno da ta takav interes na prvom mjestu prepoznaju. Djeca najbolje uče kroz igru, a kako preporuka igranja na računalu kao didaktičke metoda zvučala kao besramna samopromocija, za svaki slučaj dodajemo i igru na otvorenom, ljubav i dovoljno vremena za istraživanje ostalih interesa djeteta'', zaključuju u Croteamu.

Croteam je softverska tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, koja se bavi razvojem računalnih igara, osnovana 1993. i poznata je po igri Serious Sam.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene