Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CROBAROMETAR

Podrška Grabar-Kitarović i dalje raste, ali bivši Predsjednik još uvijek joj je nedostižan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV donosi drugi dio istraživanja Crobarometra. Ovaj put o popularnosti političara, točnije, o tome kakav dojam oni ostavljalju na građane, pozitivan ili negativan? Ali i odobravaju li rad Predsjednice ili ne? U ovom smo istraživanju usporedili i kako su ispitanici ocijenili i bivšeg predsjednika i bivše premijere u istom razdoblju.

 

PREDSJEDNICI RASTE PODRŠKA ZA RAD

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV tko je glavni negativac? Novi Crobarometar: Doznajte je li došlo do promjene u rejtingu političkih stranaka, ima i zanimljivih novosti

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović već treći mjesec bilježi rast potpore za svoj rad i trenutačno je podržava 53 posto ispitanika a ne podržava je 39 posto. Ne zna, njih 8 posto. Očekivano, 91 posto HDZ-ovog biračkog tijela je uz nju ali i 58 posto birača Mosta. Predsjednica može računati na potporu od tek 27 posto SDP-ovih birača.

BIVŠI PREDSJEDNIK IMAO VEĆU POTPORU ZA SVOJ RAD

Bivši predsjednik Ivo Josipović u istom razdoblju 2012. uživao je veću potporu za svoj rad. Podršku mu je dalo 71 posto ispitanika a njegov rad nije odobravalo njih 20 posto dok 9 posto birača nije znalo.

DOJAM O VODEĆIM POLITIČARIMA

Predsjednica je i u srpnju među biračima ostavila najviše pozitivnog dojma ili 59 posto ali i 35 posto negativnog dojma. Andrej Plenković u ovom trenutku među biračima uživa 42 posto pozitivnog dojma i 50 posto negativnog. Zanimljivo, kada je postao premijer o njemu je pozitivan dojam imalo 63 posto ispitanika. Božo Petrov može među biračima računati na 35 posto pozitivnog dojma i 55 posto negativnog dojma, a Davor Bernardić ima pozitivnu ocjenu od 29 posto ispitanika a negativnu mu daje 52 posto.

A KAKO SU PROŠLI PRETHODNICI?

Zanimljivo, Ivo Josipović je istom razdoblju svojeg mandata 2012. među biračima imao 77 posto pozitivnog dojma a 17 posto negativnog.

A BIVŠI PREMIJERI?

Kod bivših premijera najbolje je, nakon 10 mjeseci u Banskim dvorima, prošla Jadranka Kosor. O njoj je u travnju 2010. pozitvan dojam imalo 57 posto ispitanika. Potom slijedi Zoran Milanović o kojemu je u rujnu 2012. pozitivan dojam imalo 44 posto ispitanika. Tu je sada Andrej Plenković s potporom birača ili pozitivnim dojmom od 42 posto u ovom mjesecu a na začelju je Ivo Sanader o kojemu je pozitivan dojam u rujnu 2008. imao 41 posto ispitanika.

TRI INSTITUCIJE

I na kraju, školskim ocjenama, kako bi građani ocijenili tri institucije. Ured Predsjednice dobio bi ocjenu 2,95 ili TROJKU, Banski dvori pak, imaju ocjenu 2,33 ili DVOJKU a HrvatskI sabor ima ocjenu 1,96 ili DVOJKU.

Prvi dio srpanjskog Crobarometra pogledajte OVDJE.


Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi /- 3,3%, a za rejtinge stranaka /-3,6%.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene