Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CROBAROMETAR

Promjene u podršci birača: Tko raste, tko stagnira, a tko pada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politikom Vlade nezadovoljno je 47 posto ispitanika, što je drugi najlošiji rezultat od dolaska Andreja Plenkovića u Banske dvore.

U mjesecu kada su vladajući imali prve političke trzavice, ali i kada se propitivao dvogodišnji rad predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje koliko se promijenila politička scena te tko je u ožujku dobitnik, a tko gubitnik.

HDZ zaustavio rast nakon sedam mjeseci, a SDP nakon pet mjeseci porastao

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug'' Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

HDZ je i dalje najjača politička opcija ili prvi izbor za ispitanike i uživa potporu od 33,3 posto birača. No nakon sedam mjeseci prvi put bilježi pad potpore. Još je u veljači uživao potporu od 35,1 posto. Naravno, tek bi dva ili tri mjeseca mogla jasnije označiti kako će se kretati rejting HDZ-a – rasti ili padati.

SDP nakon pet mjeseci pada ožujak završava s potporom od 23 posto, dok je još mjesec dana ranije uživao potporu od 21,9 posto. I pad HDZ-a i rast SDP-a je unutar statističke pogreške, ali dolazi ususret lokalnih izbora i sigurno je alarm za jednu i poticaj za drugu stranku.

Živi zid pao na četvrto mjesto, Most opet treći

Most nezavisnih lista trenutačno uživa potporu od 8,6 posto birača i na četvrto je mjesto bacio Živi zid koji trenutačno može računati s potporom od 7,3 posto birača, a prije 30 dana imao je 9 posto birača uz svoje ideje. 

Male stranke koje odlučuju

Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti uživa potporu od 3,2 posto birača. IDS, iako regionalna stranka, na nacionalnoj razini uživa potporu od 3,1 posto, HNS ima potporu od 2,8 posto, a prije mjesec dana imali su potporu od 1,7 posto. HSS može računati na potporu od 2,3 posto, Pametno na 2,1 posto, a HDSSB na 1,1 posto te Promijenimo Hrvatsku na 1,1 posto. Ostale stranke ne prelaze jedan posto i zajedno osvajaju 3,7 posto, a neodlučnih je 6,5 posto birača. 

Vladine politike gube potporu birača

Vlada Andreja Plenkovića svojim politikama među biračima ima toplo-hladnu potporu. Trenutačno više birača ne odobrava Vladine politike, njih 47 posto, a odobrava ih 41 posto, dok ne zna njih 12 posto. Četrdeset i sedam posto nezadovoljnika Vladinim politikama drugi je najlošiji rezultat od dolaska nove Vlade u Banske dvore. Prije mjesec dana 45 posto građana odobravalo je Vladine politike, a protiv njih je bilo 42 posto ispitanika. 

Najviše pesimista od dolaska nove Vlade

Nakon sedam mjeseci Plenkovićeva kabineta 59 posto ispitanika misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru; to je najveći postotak pesimista od ustroja Vlade. Samo 34 posto ispitanika misli da zemlja ide u dobrom smjeru: tu nema velikog ni pada ni rasta potpore, ali zato se smanjuje broj onih koji ne znaju, sad se samo 7 posto ispitanika tako izjašnjava.

Koalicija opstaje, ali ''dionice'' malo padaju

Nakon četiri mjeseca vjerovanja birača da će koalicija odraditi četverogodišnji mandat, u ožujku dolazi do pada. Sada 73 posto ispitanika misli da će vladajući dočekati 2020. zajedno. Još prije mjesec dana to je mislilo dvije trećine birača Mosta i HDZ-a. Neznatno raste, na 19 posto, broj onih koji misle da će se koalicija raspasti, dok njih 8 posto ne zna ništa o tome.

Predsjednici se topi potpora među biračima

Trenutačno rad predsjednice odobrava 49 posto birača, a ne odobrava njih 43 posto, dok njih 8 posto ne zna. Predsjednica ima neznatan pad potpore jer je prije 30 dana njezin rad odobravalo 51 posto ispitanika, a nije odobravalo njih 41 posto. Njezin rad podupire 87 posto birača HDZ-a, ali i 61 posto birača Mosta, 41 posto birača Živog zida te 21 posto birača SDP-a.

Školske ocjene za tri institucije

Predsjednica, kao i mjesec prije, ima školsku "trojku" ili 2,92, kao i Vlada (2,53). Svoju je ocjenu popravio Hrvatski sabor: i dalje imaju "dvojku", ali 2,15; prije 30 dana bila je 2,09.

Dojam o političarima

Vodeći političari koje pratimo iz mjeseca u mjesec izgubili su na dojmu među biračima. Tako o predsjednici Republike pozitivan dojam ima 55 posto birača, a ne 60 posto kao prije mjesec dana, dok negativan dojam ima 39 posto ispitanika, a ne 34 posto.

Pozitivan dojam o Andreju Plenkoviću ima 52 posto ispitanika, a ne više 56 posto kao u veljači. Istodobno, negativan dojam o premijeru ima 40 posto ispitanika, a prije 30 dana bilo ih je 35 posto.

Manje od 50 posto, točnije 45 posto građana ima pozitivan dojam o Boži Petrovu, dok je to u veljači imalo njih 51 posto. Negativan dojam o predsjedniku Hrvatskog sabora ima 45 posto ispitanika u odnosu na 40 iz veljače.

Pozitivan dojam o šefu SDP-a Davoru Bernardiću ima 31 posto ispitanika, a negativan njih 46 posto. I on je prije mjesec dana bolje stajao jer je 36 posto građana imalo o njemu pozitivan dojam.

U subotu vam donosimo detaljnije podatke o ovom istraživanju. 

Istraživanje provodi Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene