454830
454830
454830
454830
454830

CROBAROMETAR - HDZ mjesec dana nakon izbora uvjerljivo prvi

  • , 25.10.2016., 19:40
  • Autor:
  • komentara

Dnevnik Nove TV ponovno počinje objavljivati redoviti CROBAROMETAR, mjesečno terensko istraživanje na 977 punoljetnih građana. Istraživanje je provedeno od 1. od 18. listopada, kada je Hrvatski sabor bio konsituiran, a vodili su se pregovori HDZ-a i MOSTA i bilo je prilično izvjesno tko će biti novi mandatar.

 
 
 
 
Raspoloženje građana na početku mandata nove Vlade (Video: Dnevnik Nove TV)
Raspoloženje građana na početku mandata nove Vlade (Video: Dnevnik Nove TV)

HDZ listopad završava ili bolje reći počinje na vlasti s potporom od 35,3 posto birača. Daleko iza njih je SDP koji trenutačno osim što bira novog predsjednika, uživa potporu od 25,4 posto birača.

MOST nezavisnih lista je trenutačno s potporom od 9,9 posto, Živi Zid uživa potproru od 5,1, a Stranka rada i solidanrnosti Bandić Milan 365 mjesec završava s potproom od 4,1 posto ispitanika. HNS ima potporu od 2,9 posto, a IDS od 2,6 posto. Stranka Pametno je listopad završila s potporom od 2,4 posto, a HSU s 2,2 posto.

Ostale su stranke ispod 2 posto, pa je tako HSS na 1,4, HDSSB na 0,9, Promijenimo Hrvatsku na 0,3, a HSLS na 0,1. Za neku drugu stranku glasalo bi 1,5 posto birača dok je neodlučnih 5,8 posto ispitanika.

Hrvatska ide u pogrešnom smjeru

Većina ili 54 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru i to je i početak s kojim kreće nova Vlada. Istodobno, 36 posto građana misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Ne zna, njih 10 posto.

Očekivano 64 posto HDZ-ovih birača misli kao zemlja ide u dobrom smjeru, ali zato 75 posto birača SDP-a misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru.

Većina odobrava rad Predsjednice

Rad predsjednice odobrava većina građana ili njih 59 posto, a neodobrava 31 posto. Ne zna, njih 10 posto.

Rad predsjednice odobrava 91 posto birača HDZ-a, a ne odobrava 59 posto birača SDP-a. Predsjednica ima potporu i među 73 posto birača MOST-a ali i 63 posto birača Živog zida.

Dojam građana o vodećim političarima

To je pitanje gdje su se svi ispitanici izasnili o svakom ponuđenom političaru, pa ćemo pokazati tko je na vrhu a tko na začelju.

Kolinda Grabar Kitarović ostavlja pozitivan dojam kod 65 posto ipitanika, a istovremeno negativan kod 29 posto njih. Andrej Plenković pozitivan dojam - 63 posto, negativan kod 24 posto ispitanika.

Nakon toga ide cijeli niz ostalih i na začelju s prevladavajućim negativnim dojmom su Božo Petrov 46 posto, iako kod 45 posto ljudi ima pozitivan dojam i Zoran Milanović kojeg simpatizira tek 30 posto ispitanika, a negativnu ocjenu mu daje čak 64 posto ispitanika.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se