427780
427780
427780
427780
427780

CROBAROMETAR Sve više neodlučnih, MOST gubi podršku, raste rejting Živog zida

  • , 25.02.2016., 19:47
  • Autor:
  • komentara

CROBAROMETAR za veljaču 2016. pokazuje da je prosječna ocjena rada Vlade Tihomira Oreškovića (2,51) značajno je niža nego li prethodne Vlade u prvom mjesecu njezina rada (3,18).

 
 
 
 
Crobarometar za veljaču (Video: Dnevnik Nove TV)
Crobarometar za veljaču (Video: Dnevnik Nove TV)

Dnevnik Nove TV donosi CROBAROMETAR za veljaču 2016. koji je provela agencija Ipsos u vremenskom trajanju od 1. do 21. veljače. Terensko istraživanje provodilo se na uzorku od 973 punoljetna građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 %, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Podaci za veljaču prije svega reflektiraju političke događaje iz druge polovine siječnja i prve polovine veljače. Ovaj period obilježili su važni politički događaji. Predstavljena je nova Vlada i ministri. U vrlo kratkom roku, ministar branitelja je smijenjen, a ministar kulture je i dalje pod povećalom javnosti. Tijekom provedbe istraživanja, Vlada još uvijek nije bila u potpunosti formirana, niti je predložen proračun. Fokus je također bio na Predsjednici zbog traženja smjene Lozančića te pomilovanja pojedinih osoba.

REJTING STRANAKA – MOST I DALJE U PADU

Politički aktivan mjesec nije se odrazio na rejting dvije vodeće stranke, ali je MOST-u podrška značajno pala. Na osnovu toga je blago porastao rejting Živog zida te se povećao udio neodlučnih.

PODRŠKA RADU VLADE RH

U svojem prvom mjesecu rada, rad Vlade Tihomira Oreškovića podržava 40% građana, 34% ne podržava, a četvrtina građana uopće nema izražen stav.

U usporedbi s Vladom Zorana Milanovića u prvom mjesecu njezina rada, Vlada Tihomira Oreškovića je u nepovoljnijem položaju i pod većom kritikom javnosti. Vladu Zorana Milanovića u prvom mjesecu njezina rada podržavalo je 60% građana.

I prosječna ocjena rada Vlade Tihomira Oreškovića (2,51) značajno je niža nego li prethodne Vlade u prvom mjesecu njezina rada (3,18). Nešto više od polovine građana vjeruje da će Vlada Tihomira Oreškovića odraditi mandat do kraja.

PODRŠKA PREDSJEDNICI

Čini se da je svojim aktivnostima Predsjednica smanjila povjerenje u svoj rad te ovaj mjesec, nakon 3 mjeseca rasta, podrška njezinim odlukama i potezima pada.

Ipak, prosječna ocjena rada Predsjednice i dalje je viša od prosječnih ocjena ostalih institucija i iznosi 3,16. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se