Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U CRNOJ GORI

Spomen-ploču podignutu u čast hrvatskim zarobljenicima kod bivšeg logora u Morinju morala čuvati vojska

Aktualno Galerija Spomen ploča u Morinju - 3 Spomen ploča u Morinju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Spomen ploča u Morinju - 2 Spomen ploča u Morinju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Spomen ploča u Morinju - 1 Spomen ploča u Morinju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Spomen ploča u Morinju - 4 Spomen ploča u Morinju - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Goran Grlić Radman Galerija 1/6 >>
Crnogorska vojska spriječila je uklanjanje spomen-ploče postavljene u znak sjećanja na zatočene hrvatske zarobljenike na mjestu nekadašnjeg logora u Morinju nedaleko od Kotora. Riječ je o spomen-ploči koja je postavljena prije dva tjedna. Na događaju su bili i crnogorski ministri obrane i vanjskih poslova, ali i hrvatski Tomo Medved i Gordan Grlić Radman.

Crnogorski su ministri nakon toga razriješeni, a inspekcija je naložila uklanjanje ploče uz objašnjenje da nije postavljena u skladu s propisima. Iz crnogorskog ministarstva obrane odgovorili rekli su za Dnevnik Nove TV kako je vojska spriječila uklanjanje ploče jer prema pravilima službe moraju osiguravati vojne objekte u koje se ne može ući bez dopuštenja ministarstva.

Spomen ploča u Morinju - 2 Spomen ploča u Morinju - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Svugdje smo u svim razgovorima smo dobili sigurnost i potvrdu da će ta ploča ostati", kazao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te dodao: "Mislim da je ta ploča doista važan iskorak, jedan civilizacijski čin, kulturološka gesta, jedno priznanje Crne Gore, iskazivanje žaljenja zbog onog što su prije 30 godina trpjeli hrvatski zatočenici."

Spomen ploča u Morinju - 2 Spomen ploča u Morinju - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Zdenko Bulić iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora smatra da je ploča na pravom mjesta te da bi tu trebala ostati i da ju se ne bi trebalo skinuti.

Pročitajte i ovo Spomen-ploča u Morinju Logor u Morinju Crnogorska vojska spriječila uklanjanje spomen-ploče hrvatskim zatočenicima: "Imamo izričiti nalog Ministarstva…"

Pročitajte i ovo Ilustracija Dio šire grupe Velika akcija u susjedstvu: Špijun u državnoj službi za Ruse radio već 10 godina?

"Mislim da se Crnogorci kao Crnogorci moraju suočit s ovim što su učinili prije tridesetak godina kad su napali Dubrovnik i širu okolicu i da su 312 ljudi odveli u logore gdje smo mi proveli 18500 dana", poručio je.

Spomen ploča u Morinju - 2 Spomen ploča u Morinju - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Više o spriječavanju uklanjanja spomen-ploče u Morinju možete pogledati u prilogu Josipe Krajinović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene