Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupština u Trogiru

Crkveni red koji se odriče imovine: Evo što su nam otkrili Dominikanci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove nedjelje dominikanski red u Hrvatskoj počeo je sa slavljem u čast jednog od najstarijih hrvatskih blaženika Augustina Kažotića. Dominikancima slijedi i velika proslava 8. stoljeća postojanja, a kako obnoviti red, raspravljaju u Trogiru, i to na Skupštini koja se prvi put događa u Hrvatskoj.

Njihov dan započinje molitvom. Red su propovjednika, a u svijetu ih je oko 6 tisuća - tzv. bijelih fratara. 'Naš život je ritmiran molitvom, jutarnja molitva, zatim srednji čas kako mi to kažemo prije ručka i večernja molitva', opisuje pater Anto Gavrić, provincijal.

Obrazovanje u poslanju

Obrazovanje im je u poslanju. Nakon studija farmacije, pristupio im je i Ivan Dominik. Naravno, uz neizbježna pitanja okoline. 'Mnogi kažu: 'nećeš imat ženu', ali meni će Bog dati stostruko. I to tako i u Evanđelju piše', kaže fra Ivan Dominik Iličić.

>> Ekskluzivno: Najstroži red benediktinki otvorio vrata samostana

800 godina reda

Uskoro Dominikanci slave 800 godina. Opća skupština Dominikanaca održava se prvi put u Hrvatskoj. Na njoj će uz molitvu, razmišljati o obnovi reda. 'Budućnost će biti onakva kakvu nam bog odredi. Trenutačno imamo oko 1000 mladih u cijelom svijetu koji se spremaju pristupiti Dominikancima', kaže fra Bruno Cadore, učitelj reda propovjednika.

100 mladih sprema se ući u red

Iako su red koji se odriče privatne imovine, mladima su privlačni. 'Mi smo jako sretni, a ako želite biti sretni, morate razgovarati s Bogom', kaže fra Timothy Radcliffea.

Bliski papi Franji

Mnogo puta sa sadašnjim Papom, dok on to još nije bio, razgovarao je bivši učitelj reda iz Argentine. 'Bio sam u potpunom šoku kad sam čuo tko je Papa. To nije kao nogomet da navijaš za svoju momčad, ali smo bili presretni. Ovo što franjo radi, nije šou, on je i prije bio takav. Blizak ljudima', kaže fra Carlos Azpiroz Costa.

A takvi su i Dominikanci. Ako ih sretnete negdje u dalmaciji, sigurno će vas pozdraviti domaćim pozdravom... 'Hvaljen Isus i Marija', na hrvatskom kaže simpatičan Kongoanac fra Dominik Dolombo Bembo.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene