Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deklaracija o ljudskim pravima:

Crkva protiv homoseksualaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jeku francuske inicijative u UN-u o globalnoj dekriminalizaciji homoseksualnosti, predstavnici građanske inicijative 'Potpisujem Deklaraciju', organizirali su u Hrvatskoj peticiju koja se, između ostalog, odnosi i na zabranu homoseksualnih brakova.

Gotovo polovica država u svijetu zabranjuje homoseksualnost, a desetak je kažnjava smrću, zbog čega je nekoliko koautora, između ostalih i Hrvatska, sastavilo 'Deklaraciju o seksualnom usmjerenju i spolnom identitetu' koja je u svibnju predstavljena u UN-u.

Pročitajte i ovo Toranj sa satom (Foto: Dnevnik.hr) ZBOG PREVELIKE BUKE Pokrenuo peticiju protiv crkvenih zvona, noću udaraju i po 160 puta Slika nije dostupna Podrška roditelja Pokrenuta peticija za seksualni odgoj u školama: ''Velik broj mladih dobiva netočne, moralizirajuće informacije o seksualnosti koje utječu na njihov razvoj''

Ovih se dana Vatikan oštro usprotivio takvoj inicijativi, a danas se u u krugu vjerskih objekata u cijeloj Hrvatskoj potpisuje peticija u kojoj između ostalog stoji:

'Iako je deklaracijom pravo na sklapanje braka i osnivanje obitelji povjereno muškarcu i ženi, danas se to pravo želi dati i istospolnim zajednicama', stoji u tekstu peticije.

No nigdje u deklaraciji ne stoji da se brakovi sklapaju isključivo između muškarca i žene. 

Stoga su udruga Iskorak i Kontra, te Ženske mreže Hrvatske ispred zagrebačke Katedrale građanima dijelili letke s tekstom Opće deklaracije o ljudskim pravima.

>> Francuska za dekriminalizaciju homoseksualnosti

Neva Toelle iz Ženske mreže Hrvatske ocijenila je kako se sporna peticija odnosi na zabranu homoseksualnih brakova i prava na obitelj te se protivi mogućnosti prava izbora za svaku ženu kada je u pitanju pobačaj.

'Crkva u medijima iskrivljava univerzalni tekst Deklaracije o ljudskim pravima i tu Deklaraciju koristi kako bi napala prava homoseksualnih osoba na obitelj i pravo žena na pobačaj', ustvrdila je koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras.

Ovu su peticiju podržali, uz predstavnike Katoličke crkve, i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Islamske vjerske zajednice, Reformirane kršćanske kalvinske crkve te Makedonske pravoslavne crkve

Homoseksualne grupe okupile su se i u Italiji kako bi izrazili nezadovoljstvo prema stavu Vatikana kojim se protivi dekriminalizaciji homoseksualnosti.

Članovi talijanske gay organizacije Arcigay nosili su omče oko vrata kako bi izrazili solidarnost s homoseksualcima u zemljama u kojima se takva spolna orijentacija kažnjava smrću.

Sinoć su stotine prosvjedovale ispred Trga Svetog Petra, nakon što je predstavnik Vatikana u UN-u dao intervju u kojem je jasno naznačio da neće poduprijeti francusku inicijativu o dekriminalizaciji homoseksualnosti. Talijanski mediji prema takvoj su poruci odmah iskazali nezadovoljstvo, a Papin glasnogovornik im je rekao kako Vatikan ne podupire kršenje ljudskih prava, ali inicijativi se protivi jer ne želi legitimizirati homoseksualnost.

Osim Vatikana 'Deklaraciju o seksualnom usmjerenju i spolnom identitetu' nije poduprlo još pedesetak država.

Francuski ministar vanjskih poslova kaže kako je inicijativa pokušaj da se nametne međunarodni zakon kojim će se zaštiti homoseksualci, budući da je oko 90 zemalja još uvijek homoseksualizam smatra nezakonitim, a u sedam od devet zemalja takvo seksualno opredjeljenje je kažnjivo smrću. Francuska inicijativa ima potporu 27 europskih zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene