Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čović: Uspjeh hrvatskog HDZ-a ovisi o dijaspori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lista Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bi u izbornoj jedinici za dijasporu na predstojećim izborima za Hrvatski sabor mogla dobiti 6 mandata, ocijenio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Čović je kazao kako je preduvjet za to bliska suradnja HDZ-a iz dvije države.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Marija Pejčinović Burić Marija Pejčinović Burić Plenkovićeva uzdanica više neće biti na čelu Vijeća Europe: ''Pomno sam razmatrala odluku''

"Shvaćamo da HDZ Hrvatske ima obveze prema pojedinim ljudima i projektima ovdje (u BiH) i sve to treba uvažavati no prije svega treba uvažiti činjenicu da to budu ljudi odavde koji mogu motivirati birače i u konačnici donijeti zajedničku pobjedu. Siguran sam da bismo u slučaju da se prihvati naš prijedlog vođenja kampanje mogli osvojiti 6 mandata", izjavio je Čović.

Dodao je kako je za HDZ-ov uspjeh ključno da što veći broj birača iz BiH glasuje te je stoga nužno organizirati i veći broj glasačkih mjesta za što je, po Čovićevim rječima, jamstva navodno dao i predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader.

Čović drži kako će uspjeh HDZ-a ovisiti o izlasku najmanje 100 tisuća birača iz BiH na glasačka mjesta.

Komentirajući odnos Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) prema biračima u BiH, Čović je kazao kako ta stranka svakako među njima ne bi dobila više od nekoliko tisuća glasova pa je odlučila svoj izborni nastup graditi "kampanjom eliminiranja Hercegovaca".

Čović je istaknuo kako ne može razumjeti niti jednu politiku iz
Zagreba koja ne vidi svoj strateški interes u jačanju odnosa sa 500 do 600 tisuća Hrvata iz BiH.

"Shvaćamo da je Bruxelles prioritet Zagrebu ali to ne smije zasjeniti odnose prema Mostaru odnosno Sarajevu", kazao je predsjednik HDZ BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene