Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena hrane

Čobanković: Ne može Vlada određivati cijene hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šesnaesti sajam hrane, pića i turizma GAST u Splitu otvorio je potpredsjednik Vlade Petar Čobanković.

Na pitanje o poskupljenju hrane naglašava kako Vlada kroz poticaje poljoprivrednika stabilizira cijene kruha i mlijeka, a na trgovce ne može utjecati. S druge strane, gradonačelnik i trgovac Kerum na pitanje hoće li on podignuti cijene hrane u svom trgovačkom lancu uzvraća da trgovci uopće ne poskupljuju.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Mesnica - 2 Borba s inflacijom Nazire li se napokon kraj divljanju cijena hrane? Jedna stvar zavarava: "Kod toga smo imali naročito velik rast..."

>> Kosor: Hrana neće poskupjeti, građani mogu biti mirni

Osim toga, Kerum se sa bine požalio da Vlada poduzetnicima nikada nije dala subvencije i poticaj, što je nasmijalo Čobankovića, koji se pita zar bi i trgovci trebali dobiti poticaj. Na sajmu su potpredsjednika Vlade tražili i očajni radnici propale državne tvrtke Adriachem.

'Ne može Vlada određivati cijene hrane', poručio je Čobanković. 'Jasna stvar, proizvođač proizvodi, trgovac kupi i proda, svi se bore zadržati kupce i opstati. Tolika je konkurencija da nema priče o poskupljivanju, ne treba prebacivati lopticu na trgovce', smatra Željko Kerum, gradonačelnik Splita i poduzetnik.

Mali proizvođači sa sajma misle da trgovci dodaju prevelike marže na poljoprivredne proizvode. Teške teme nisu političarima ubile apetit. Mirisnoj i ukusnoj ponudi nisu odoljeli ni Čobanković, ni Kerum. Kružila je bukara između između redova pršuta i sira. Palo je i ojkanje.

No, nije do pjesme bilo radnicima propale državne tvrtke Adriachem koji su čekali u nadi da će ugrabiti trenutak sa potpredsjednikom Vlade Čobankovićem. 200 radnika živi na minimalcu koji im mjesecima ne stiže. Nije plaća bez rada rješenje, ali što dalje? 'Ne možemo mi nikakvu hranu kupiti, ni skupu, ni jeftinu na rubu gladi smo', kaže jedan od radnika Adriachema.

U krizi je sreća već to što je sajam hrane, pića i turizma GAST u Splitu otvorio i privukao male proizvođače da pokušaju naći put svojoj robi do hotela i trgovina u nadolazećoj turističkoj sezoni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene