Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok do 20 sati

Prekid pregovora: Čobanković se vraća u Zagreb tražiti novce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar ima rok do 20 sati da nađe sredstva ili slijedi totalna pobuna.

Ministar Petar Čobanković i pet predstavnika poljoprivrednika iz pet slavonskih županija nešto prije 12.30 su započeli novu rundu pregovora nakon što se sinoć nisu dogovorili niti nakon pet sati pregovaranja. Čobanković se sada vraća u Zagreb te će u Vladi tražiti dodatne novce za zahtjeve seljaka. Prosvjednici su mu dali rok do 20 sati. Poljoprivrednici najavljuju totalnu bunu i još masovnije prosvjede ukoliko Čobanković ne nađe dodatna sredstva.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

Sinoć se seljaci nisu mogli dogovoriti niti sami među sobom, te su jedni bili za prihvaćanje ponude ministra Čobankovića dok drugi nisu htjeli odstupiti niti milimetra od svojih zahtjeva. Protiv prihvaćanja ponude su bili seljaci Virovitičko-podravske i vukovarsko-srijemske županije. Isto tako niti Čobanković nije htio odstupiti niti milimetra do svoje posljednje ponude. Tako je nakon maratonskih pregovora nastavljen prosvjed te je 90 posto traktora ostalo na svojim mjestima.

Prosvjednici već šest dana nisu pošteno jeli i spavali te nisu vidjeli svoje obitelji. Jedan od vođa prosvjednika, Dragutin Dakić, požalio se da je u šest dana prosvjeda izgubio 11 kila na što je ministar Čobanković u šali rekao: I ja bih volio uhvatiti taj tempo!

>> Čobanković i seljaci bez dogovora nakon pet sati pregovora!

Članovi dviju sinjskih udruga - proizvođača mlijeka Dalmacije i orača Dalmacije sa 13 traktora, započeli su danas u 11 sati prosvjed blokiranjem lijeve kolničke trake na dionici državne ceste na predjelu Kukuzovac kraj Sinja. Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Ivan Putnik kaže da su se na prosvjed odlučili jer su u istoj poziciji kao i seljaci iz Slavonije, te im na taj način daju i potporu u njihovim zahtjevima. Neće blokirati cestu u potpunosti, te će prometna komunikacija između Sinja i Splita biti otežana ali moguća.

Niču novi punktovi na kojima prosvjeduju seljaci

Predsjednik seljačke Udruge 'Brazda' Osječko-baranjske županije Mato Brlošić izvijestio je da su danas u Dalju seljaci organizirali novi prosvjedni punkt, te da u toj županiji i dalje ima više od 1500 seljaka koji prosvjeduju uz prometnice u Đakovu, Donjem Miholjcu, Ćemincu, Čepinu, na kojem sudjeluje oko 400 traktora.

Nakon današnjeg razgovora s ministrom Čobankovićem u Đakovu predstavnici seljaka svih pet slavonskih županija ne odustaju od svojih zahtjeva, te ukoliko se oni ne ispune seljaci će dogovoriti daljnje aktivnosti koje, kako je rekao Brlošić, uključuju i blokadu granica, pa ako treba i put prema Zagrebu".

'Ministru Čobankoviću smo rekli da se jedan dio pregovora odnosi na njegovo ministarstvo, no da očekujemo da se u pregovore uključi premijerka Kosor i ljudi u Vladi koji su obećali isplatu 205 milijuna kuna, koji idu iz državnog proračuna i dio su njihove nadležnosti iz obećanja koje su dali', kazao je Brlošić.

Podsjetimo, ministar Čobanković se prvotno oko podneva jučer sastao se sa sedam seljačkih udruga. Ponudio im je isplatu dijela poticaja u repromaterijalu protuvrijednosti 500 kuna po hektaru zemlje. Ministar poljoprivrede istaknuo je kako država više nije u mogućnosti ponuditi ništa jer joj to proračun ne dozvoljava. 'To je maksimum maksimuma, iznad toga se ne može ići, jer bi sve ostalo ugrozilo proračun i državu, a Vlada to neće dozvoliti. Iznad ovoga ne možemo ići, bez obzira na prosvjede', kazao je Čobanković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene