Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudnovati 'repaš' u Korani

Članovi udruge Zelene stope u akciji na Plitvičkim jezerima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radi se o vrlo rijetkoj vrsti, prijetnji prirodnoj ravnoteži čitavog kanjona rijeke Korane.

Članovi udruge Zelene stope jučer su pronašli olupinu automobila za koju očevici tvrde da je bačena prije tridesetak godina u rijeku Koranu. Evo kako izgleda "repaš " koji je tolike godina bio pod vodom.

Pročitajte i ovo FOTO: Romeo Ibrišević Očistimo Hrvatsku: Dođite na izložbu koja prati rad udruge "Zelene stope" Slika nije dostupna ZG ZELENKO i ZG ZELENKA Akcija "Očistimo Hrvatsku od olupina" dobila novog sudionika

U rijeci Korani, bisernom tragu koji izlazi iz čarobnih i jedinstvenih Plitvičkih jezera, ovih su dana članovi udruge Zelene stope uočili čudnovatog repaša. Radi se o vrlo rijetkoj vrsti, prijetnji prirodnoj ravnoteži čitavog kanjona rijeke Korane.

Istina je da se nikome na frankfurtskom salonu automobila te davne 1959. nije sviđao taj automobil. Novinari su ga otpisali, publika okretala glavu od tog amerikaniziranog modela europskog automobila. Zbog čudnih produženja zadnjega kraja u našim krajevima prozvali su ga repaš. No, uskoro je W110 (službena oznaka) postao kultno vozilo i rijetko se koji gastarbajter vraćao u domovinu bez 'mečke repaša'. I upravo jedan takav (proizvedeno ih je više od 600.000 komada) čudnovati repaš pluta kod sela Čatrnja.

Noršićka Plešivica očišćena od auto olupina!

Zatrpan je muljem, travom i granjem, a ipak je prepoznatljive linije. Bio je to prvi automobil podvrgnut temeljitom sigurnosnom (crash) testiranju. Brinuli su tada inženjeri da to bude savršeno čvrst automobil u čemu su i uspjeli. Eto ga, stoji na dnu Korane kao živ, izložen pogledima s obližnje poučne staze zajedno s perilicama rublja, starim cipelama, kamionskim gumama, pivskim bocama krasi kanjon Korane.

Uočili su ga članovi udruge Zelene stope koji su do sada iz nacionalnih parkova i parkova prirode izvukli više od 15.000 automobilskih olupina.

U nastojanjima da se istrijebi i posljednji primjerak ove rijetke" životinje dogovoren je plan akcije izvlačenja olupine. Čudnovati repaš uočen je i ranije, ali ni najstariji stanovnici ovoga kraja ne pamte da je u ovo doba godine vodostaj rijeke tako visok. Korana je ponornica i suho korito u ljetnim mjesecima bila je normalna pojava. Sve do ove godine. Mudra izreka govori da u prirodi nema ni nagrade ni kazne. Ostaju nam samo posljedice.

Možda bi baš zato bilo dobro da u prirodi ne ostavljamo ništa drugo osim svojih stopa. Zelenih po mogućnosti.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene