Obavijesti Video Pretražite Navigacija
treba se osjećati zaštićeno

U epidemiji smanjena skrb za trudnice: "Žene se osjećaju traumatizirano ako porod ne ide po njihovim željama"

Prema istraživanju udruge Roda čak trećina žena u Hrvatskoj imala je lošije iskustvo porođaja tijekom pandemije koronavirusa. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1500 trudnica, rodilja i babinjača u vrijeme potpune karantene od ožujka do svibnja.

Mnoge žene istaknule su kako im je trudnička skrb smanjena u vrijeme pandemije, pregledi su bili rjeđi, a mnoge su koristile i usluge privatnog zdravstvenog sustava. Morale su nositi i masku tijekom porođaja, a kao jedan od većih problema istaknule su nemogućnost pratnje u rađaonici.

Pročitajte i ovo Gordan Zlopaša GUŽVE ZA CIJEPLJENJE Stigao posebni lijek za koronu, doznajte tko ga je dobio. Liječnik upozorava: COVID posebno ugrožava trudnice - "Imamo mnogo zaraženih žena" Slika nije dostupna cjepivo je jedino oružje Liječnici objavili detaljne preporuke za cijepljenje u trudnoći

U doba pandemije pratnju na porođaju imalo je tek 20 posto rodilja, dakle, svaka peta trudnica, a za usporedbu, prije pandemije korona virusa, čak 62 posto žena koristilo je ovu mogućnost, javio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan koji je razgovarao s Ivanom Radačić, članicom Radne skupine UN-a o diskriminaciji žena.

"Iz prijašnjih kampanja znamo da se žene osjećaju traumatizirano ako porod ne ide po njihovim željama. Te situacije mogu biti traumatske i imati posljedice. Porod je bitan period za ženu i za djete u kojem je bitno da se osjeća zaštićeno, dobro i podržano, a pratnja je definitvno podrška", kaže Radačić.

Nakon lockdowna je situacija nešto bolja, no još je velik problem jer se i dalje negjde ne dopušta pratnja ili su takvi uvjeti, na primjer, da se prođe tečaj za trudnoću koji se tijekom lockdowna nisu održavali.

"Trebalo bi ujednačiti, trebalo bi napraviti upute kao što je Ministarstvo zdravlja napravilo za carski rez da se ne treba raditi samo jer postoji sumnja da je neka žena pozitivna, možda bi moglo dati upute vezane za pratnju", smatra Radačić.

Svjetska zdravstvena organizacija traži da pratnja bude omogućena jer pomaže ženama pri porodu i utječe pozitivno na zdravstveno stanje trudnica.

Iskustva drugih zemalja su takva da se ograničavala pratnja u mnogim zemljama, ali i druge su stvari bile problematične kao što su carski rezovi, intervencije koje nisu bile potrebne, odvajanje majki od djece, kao što je odvraćanje od dojenja, objasnila je Radačić

Za vrijeme lockdowna nije bila moguća niti medicinski potpomognuta oplodnja, pa u udruzi Roda procjenjuju kako će se upravo zbog toga roditi 400 djece manje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene