Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od svjedoka danas

Suđenje Sanaderu za Fimi Mediju: Božidar Kalmeta i Bianca Matković se ispričali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši visoki HDZ-ovi dužnosnici Božidar Kalmeta i Bianca Matković nisu se u utorak pojavili na sudu gdje su trebali svjedočiti na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima zbog izvlačenja višemilijunskih iznosa iz državnih ustanova i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

Božidar Kalmeta i Bianca Matković koji su danas trebali svjedočiti, ispričali su se i otkazali dolazak. Oboje su na službenom putu, kažu, te ne mogu danas prisustvovati ročištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne osjeća se krivom Bivša šefica računovodstva HDZ-a na suđenju za Fimi mediju: "Moje ranije izjave u USKOK-u bile su izrečene pod pritiskom na mene i moju obitelj" Slika nije dostupna Nastavak suđenja Matković branila Sanadera: Fimi mediju nije spominjao, ta tvrtka nije ni radila za HDZ!

Nastavlja se čitanje dokumentacije započeto jučer, a iduće ročište zakazano je za 05. srpnja. Na tom bi ročištu svjedoci trebali bit Božidar Kalmeta i Božo Biškupić.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je novinarima da ne može procijeniti koliko će ponovljeno suđenje potrajati, posebice nakon što je okrivljena Branka Pavošević 'dobila' novog odvjetnika koji se tek treba upoznati sa spisom, dok je jedan od okrivljenika ostao bez odvjetnika.

HDZ-ov branitelj Vladimir Terešak očekuje pak da će se 'pravi ritam suđenja' uspostaviti tek najesen i da će suđenje trajati najmanje godinu, ne računajući čekanje pravomoćne presude.

Odvjetnik Ivo Farčić, koji brani vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak, smatra da će vrijeme trajanja ponovljenog suđenja ovisiti o dinamici suda, ali i o novom branitelju Branke Pavošević.

Na klupi za svjedoke

Kao prvi od 220 svjedoka na sudu bi trebali biti ispitani bivši visoki HDZ-ovi dužnosnici Božidar Kalmeta i Bianca Matković.

Podsjetimo, na početku ponovljenog suđenja okrivljeni Ivo Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, HDZ i Fimi media odbacili su optužbe prema kojima ih Uskok tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih ustanova i poduzeća, dok je zamjenica ravnateljice Uskoka Željka Mostečak istaknula kako će optužba dokazati krivnju.

Suđenje je krenulo ispočetka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda jer je Vrhovni sud prošle godine srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević godinu i pol, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček.

Vrhovni sud je slučaj vratio na ponovno suđenje jer Sanader, uz ostalo, nije mogao ispitati sve svjedoke kao ni suokrivljenike koji su priznali krivnju i ozbiljno ga teretili pri čemu nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene