Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljeno suđenje Glavašu

Čitani raniji iskazi svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za zločine na srpskim civilima nastavljeno je čitanjem iskaza svjedoka ispitanih u prvom postupku za slučajeve 'garaža' i 'selotejp'.

Iskazi svjedoka koje je danas pročitao sudac zagrebačkog Županijskog suda Željko Horvatović već su postojali u sudskom spisu, ali su morali biti ponovljeni s obzirom da je suđenje prošloga tjedna krenulo ispočetka. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka s vrha Branimiru Glavašu i službeno oduzeta sva odličja Slika nije dostupna Poruka iz stranke HDSSB nije iznenađen zbog uhićenja, i dalje stoje iza Glavaša

>> Glavaš neće odstupiti s dužnosti

Od niza svjedoka pročitan je i iskaz bivšeg osječkog gradonačelnika Zlatka Kramarića, kojega je tužiteljstvo nakon pojavljivanja na sudu sredinom svibnja ove godine, prozvalo zbog laži.

Predstavnik državnog odvjetništva Miroslav Kraljević prigovorio je njegovom svjedočenju smatrajući da je Kramarić kao prvi čovjek grada morao znati tko je 1991. zapovijedao tzv. zaštitnom ili prištapskom četom te koja je bila Glavaševa uloga u obrani. Kramarić je rekao tek da nema vjerodostojne podatke o Glavaševoj ulozi u obrani grada, već samo dojam da je bio stup obrane grada i temelj buduće Hrvatske vojske. Obrana ga je ispitivala i o ulozi Vladimira Šeksa, koji je u to doba bio šef osječkog kriznog stožera, no Kramarić je rekao da ne zna je li izdavao bilo kakve zapovijedi.

Kao i prilikom prvog svjedočenja bez prisustva javnosti pročitani su iskazi krunskog svjedoka Krunoslava Fehira i Nikole Vasića, ispitanog krajem svibnja 2008. Vasića su, prema optužnici, u uredu osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, kojem je na čelu bio Glavaš, zatočili, tukli i maltretirali više od šest sati.

Krunski svjedok Krunoslava Fehira Glavaša je prozivao kao glavnog nalogodavca zločina, a odvjetnici optuženika na početku su suđenja više puta tvrdila da glavni svjedok ne može biti osoba koja se sama hvalila ubojstvima.

U vrijeme zločina Fehir je imao 16 godina, a uz istrazi je najprije i sam bio osumnjičen. U medijima je priznao da je u dvorištu osječkog Sekretarijata za narodnu obranu pucao na jednu osobu, a kao nalogodavca je optužio Glavaša.

Suđenje se nastavlja sutra.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene