Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijep iznos

Čistačica pala dok je čistila prozore u školi: Nitko nije kriv, ali svejedno će dobiti odštetu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Škola mora platiti čistačici odštetu zbog ozljede na radu iako je sud utvrdio da nisu napravili propust.

Osnovna škola je obavezna isplatiti odštetu i pokriti troškove u iznosu od 7300 eura svojoj čistačici Klari. Razlog tome je njezin pad s ljestava dok je obavljala poslove pranja prozora u školi na području Zagreba. Presuda, koja je nedavno donesena, utvrdila je da je Klara zadobila ozljedu na radu tijekom redovnog obavljanja svojih dužnosti kao spremačica. Do ozljede je došlo kada je pala s aluminijskih ljestvi s visine od otprilike dva metra u siječnju. Dijagnosticirana joj je kontuzija, odnosno natučenje desne potkoljenice.

Pročitajte i ovo Kordon policije rastjerao prosvjednike Kaos u Beogradu FOTO/VIDEO Suzavci, kamenje i dimne bombe, kordon policije razbio prosvjed: "Maskirani ljudi s oružjem odveli su studente"

"Provedenim nadzorom nisu utvrđeni niti propusti poslodavca, niti ozlijeđene radnice”, naglasio je inspektor zaštite na radu, izvijestio je portal Danica.

Iz škole su tvrdili da su poduzeli sve zakonom propisane mjere zaštite na radu u vezi s radnim mjestom čistačice, što je posebno evidentno iz izvješća o provedenom inspekcijskom nadzoru. "Na ljestvama nisu pronađeni nikakvi nedostaci ili oštećenja, stoga je šteta nastala isključivo zbog radnji naše čistačice", istaknuli su.

Pročitajte i ovo Božić u Ukrajini Neke nove tradicije Prvi put slave Božić 25. prosinca: Društvo podijeljeno, mnogi to promatraju sa skepsom

Svjedok iz škole je na sudu izjavio da je čistačica prala prozore penjući se na ljestve, ali je dodao da joj je netko trebao pridržavati ljestve. Međutim, čistačica tvrdi da u blizini nije bilo nikoga. Sud je odlučio kako nije realno očekivati da za svako pranje prozora traži pomoć i moli druge osobe da joj drže ljestve.

Sutkinja je stoga donijela presudu prema kojoj, iako škola nije odgovorna za nesreću, ipak mora isplatiti čistačici oko 4300 eura odštete i nadoknaditi joj troškove u iznosu od oko 3000 eura. Presuda nije pravomoćna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene