Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ciglu po ciglu

Čišćenje ratnih ožiljaka: Vojska uljepšava Vukovar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vojska uljepšava Vukovar. Pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske počeli su čistiti ruševine iz Domovinskoga rata.

Vojska će u Vukovaru očistiti stotinjak ruševina i izgraditi 10 kilometara novih cesta te tako ukloniti brojne ratne ožiljke, netaknute gotovo 20 godina. Zajedno u ratu, zajedno u miru. Vojni strojevi jutros su bili u plemenitoj misiji.

Pročitajte i ovo Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču

Vojska je počela uklanjati vukovarske oštećene objekte. Pile i lopate te upravljača bagera prihvatilo se 30 vojnika. Zadatak,odobren od vrhovnog zapovjednika, nije nimalo jednostavan. Ciglu po ciglu, vojska će očistiti 90 objekata. Opasnoj šetnji podno ruševina ubrzo će doći kraj. Građani su zadovoljni. 'Lijepo je da bude čisto, da se raščisti već jednom. Znam kako je grad izgledao nakon rata', rekli su u Vukovaru.

'Sretni smo jer možemo pomoći'

Nakon pomoći stanovništvu ugroženom proljetnim poplavama, ovo je drugi izlazak vojske u civilne svrhe. 'Mi smo sretni i zadovoljni što možemo pomoći nakon toliko godina opet u Vukovaru, gradu heroju, da damo doprinos Vukovaru kao priopadnici hrvatskih Oružanih snaga', rekao je general pukovnik Mladen Kruljac, zapovjednik HKV-a.

U Vukovaru više od 500 ruševina vapi za obnovom. Dolaskom vojske stvari se ubrzavaju. Nakon gotovo 20 godina ovakve 'ratne slike i sjećanja' odlaze u povijest, zahvaljuući hrvatskoj vojsci koaj će u Vukovaru raditi naredna dva mjeseca.

Od ratnih ožiljaka neće se dirati samo jedan. 'Vodotoranj. Neka ostane spomenik 1991., njega bi komnzervirali, a sve ostalo obnovili', rekao je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Kopnena će vojska u Vukovaru obnoviti i 10 kilometara cesta. Nakon grada heroja, vojni se strojevi sele na jug. U Kistanjama i Krnjaku valja izgraditi vodovod.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene